100γρ. αλεύρι ολικής
150γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά σουσάμι
1 κουταλιά ζάχαρη
1 κουταλιά βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Σε ένα μπωλάκι βάζουμε 160ml χλιαρό νερό και μέσα του διαλύουμε την ξηρή μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά. Σε ένα λεκανάκι βάζουμε το αλεύρι ολικής και κάνοντας μια λακουβίτσα στη μέση προσθέτουμε το υγρό με την μαγιά και το βούτυρο. Ανακατεύουμε το για όλες τις χρήσεις αλεύρι με το αλάτι και το προσθέτουμε σιγά σιγά ζυμώνοντας τη ζύμη για τα ψωμάκια των χάμπουργκερ (ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο αλεύρι). Ζυμώνουμε στη λεκάνη μας ή αν προτιμάμε σε αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που δεν κολλάει και είναι μαλακή, λεία, απαλή και ελαστική. Βάζουμε την ζύμη να φουσκώσει σε ευρύχωρο σκεύος με ελαφρά λαδωμένα τοιχώματα σκεπάζοντάς την με διαφανή μεμβράνη. Την αφήνουμε σκεπασμένη με φλις κουβέρτα για μία περίπου ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Όταν γίνει αυτό χωρίζουμε την ζύμη μας σε 5 κομμάτια (ή ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να είναι τα χάμπουργκέρ μας). Τα πλάθουμε σε μπαλάκια και τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Τα καλύπτουμε ξανά με διαφανή μεμβράνη και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε μέγεθος. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για ένα τέταρτο της ώρας περίπου μέχρι να πάρουν ελαφρό χρώμα.