12 κομμάτια κοτόπουλο (μπούτι, στήθος κτλ)
3 πορτοκάλια μεγάλα
2-3 λεμόνια
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
4 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά ιταλικό μείγμα μυρωδικών
2 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλάκι πάπρικα
1 κουταλάκι ξερό κρεμμύδι σε σκόνη
1 κουταλάκι μπούκοβο
Λίγο δεντρολίβανο
Λίγο θυμάρι
Ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για γαρνιτούρα:
Ψιλοκομμένο μαϊντανό
Θυμάρι
Δεντρολίβανο
Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και τα λεμόνια. Κόβουμε το ένα πορτοκάλι και το ένα λεμόνι σε φέτες. Πολτοποιούμε το σκόρδο και κόβουμε το κρεμμύδι σε φετούλες.
Σε ένα μπωλ στύβουμε το ένα πορτοκάλι και το ένα λεμόνι και μέσα του ανακατεύουμε 8 περίπου κουταλιές ελαιόλαδο, το σκόρδο, τη ζάχαρη, το ιταλικό μείγμα, την πάπρικα, την σκόνη κρεμμυδιού, το μπούκοβο και αλατοπίπερο και τα ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά να λιώσει εντελώς η ζάχαρη. Αλείφουμε ελαφρά το ταψί με ελαιόλαδο και απλώνουμε πάνω του τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα βρέχουμε όλα με το μείγμα του πορτοκαλιού γυρίζοντάς τα μέσα στο ταψί ώστε να αλειφθούν σε όλη τους την έκταση και τελειώνοντας να έχουν την πέτσα προς τα πάνω. Βάζουμε τις ροδέλες των πορτοκαλιών, του κρεμμυδιού και των λεμονιών κάτω και γύρω από τα κομμάτια του κοτόπουλου και πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με αλάτι, πιπέρι, δεντρολίβανο και θυμάρι. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να μαγειρευτεί το κοτόπουλο και σερβίρουμε γαρνίροντας με μαϊντανό, θυμάρι και δεντρολίβανο!
Συμβουλή: Εάν θέλετε ακόμη πιο έντονη γεύση μπορείτε να μαρινάρετε από βραδύς το κοτόπουλο μέσα στο μείγμα του πορτοκαλιού και να το ψήσετε την επομένη! Συνοδεύεται τέλεια με ρύζι, πατάτες, ζεστό ψωμί και ακόμη καλύτερα με σκορδόψωμο, ακόμη και λαχανικά!