Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!
1 κοκκινόψαρο 1.700 γρ.
Ψαρόζουμο έτοιμο
Πατάτες
Καρότο
Σελινόριζα
Σέλινο
Φινόκιο (μαραθόριζα)
Κρεμμυδάκια (στιφάδου)
Γλυκοπατάτα
Σκόρδο
Φύλλα δάφνης
Αστεροειδής γλυκάνισος
Αλάτι, πιπέρι
Καγιέν (ελάχιστο)
Ελαιόλαδο
Μαϊντανός (ψιλοκομμένος)
Σαφράν (κρόκος Κοζάνης)
1 τζίντζερ (στιμμένο)
Χυμός 1 λεμονιού
Για την ψαρόσουπά μας, το ψάρι που θα χρησιμοποιήσουμε είναι θέμα προτίμησης, τιμής και ευκαιρίας (είναι εξίσου κατάλληλο το φρέσκο ψάρι, όπως και το κατεψυγμένο). Κατ’ εξοχήν όμως νόστιμη ψαρόσουπα κάνουν τα εξής ψάρια: Ροφός, σφυρίδα, μυλοκόπι, χελιδονόψαρο, μπακαλιάρος, κοκκινόψαρο, γαλέος (όχι σε φέτα, αλλά μικρός ολόκληρος) και φυσικά πλήθος άλλων ψαριών (όπως φαγκρί, κεφαλόπουλο κ.α.). Εμείς επιλέξαμε το σχετικά φθηνό και νοστιμότατο κοκκινόψαρο.
Παρασκευή της «βασίλισσας» Ψαρόσουπας (του «βάλσαμου» του οργανισμού):
1) Αφού καθαρίσαμε το ψάρι μας και το πλύναμε καλά, το βάλαμε μέσα σε νταβαδάκι με σκέτο κρύο νερό και το τοποθετήσαμε στο μάτι της κουζίνας μας σε μέτρια θερμοκρασία. Το ψάρι μας θέλουμε να σιγοβράσει (δεν θέλουμε δυνατή ένταση, για να μη μας διαλύσει το ψάρι). Επίσης δεν βράζουμε το νερό και μετά βάζουμε το ψάρι, διότι τότε θα διαλυθεί, θα ανοίξει, θα φύγει το δέρμα του κ.λ.π. Το ψάρι από ενάμισι κιλό έως 1.700 γρ. πρέπει να βράσει περίπου 25 λεπτά, ενώ για τα πιο μικρά απαιτούνται από 15 έως 20 λεπτά. Όταν το ψάρι μας βράσει και ξεχωρίζει η σάρκα του από το κεντρικό του κόκκαλο, το κατεβάζουμε σε μια πιατέλα.
2) Μέσα στον ζωμό του προσθέτουμε αρκετό από το έτοιμο ψαρόζουμό μας και επίσης προσθέτουμε τα λαχανικά μας (ίσα ίσα να τα σκεπάζει ο ζωμός: πατάτα, καρότο, σελινόριζα, χονδρά κλωνάρια σέλινου, φινόκιο, κρεμμυδάκια στιφάδου, αλλά και αλάτι (και δοκιμάζουμε), φύλλα δάφνης, αστεροειδή γλυκάνισο, καγιέν (στη μύτη του κ.γλ., δηλ. να δίνει μια πολύ μικρή αίσθηση καυτερής γεύσης, ίσα ίσα να διακρίνεται). Αφήνουμε τα λαχανικά μας να βράσουν για 20 λεπτά (ώστε να είναι «αλ ντέντε» και να μη λιώσουν). Για τα λαχανικά, υπολογίζουμε να έχουμε 2 κομμάτια από κάθε λαχανικό για κάθε μερίδα μας.
3) Δέκα λεπτά πριν να κατεβάσουμε την ψαρόσουπά μας, προσθέτουμε το λάδι μας (εδώ χρειάζεται να ενεργήσεις ως «πολυ-έλεος»), τα φύλλα του σέλινου, το σκόρδο, τη γλυκοπατάτα και αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.
4) Τέλος, 2 λεπτά πριν την κατεβάσουμε, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το μαύρο πιπέρι, το σαφράν, τον φρέσκο ζωμό τζίντζερ (που απογειώνει την ψαρόσουπά μας), και τέλος τον χυμό λεμονιού (που χυλώνει και δένει τον ζωμό μας). Και κατόπιν την κατεβάζουμε (το καγιέν δίνει μια ελαφριά αίσθηση καφτερού, το λεμόνι ξινού και συν τις άλλες γεύσεις και εκείνη του τζίντζερ, απογειώνουν γευστικά το πιάτο).
5) Τώρα έχουμε δύο τρόπους να σερβίρουμε την ψαρόσουπά μας.
α) Η πρώτη επιλογή είναι να βάλουμε το ψάρι μας στη μέση μιας βαθιάς πιατέλας και γύρω γύρω τα λαχανικά μας και τον ζωμό μαζί.
β) Η δεύτερη επιλογή είναι να βάλουμε το ψάρι μας σε μια πιατέλα με τα λαχανικά γύρω του, και σε μια άλλη βαθιά πιατέλα να ρίξουμε τον ζωμό, ώστε να βάζει μόνος του ο καθένας ό,τι θέλει και όσο θέλει.
Παρατηρήσεις:
1) Όσο βράζουν τα λαχανικά μας, δεν ανακατεύουμε με κουτάλα, αλλά μόνον αναδεύουμε κουνώντας το νταβαδάκι μας.
2) Αν θέλουμε τη σούπα μας να είναι ημικρεμώδης, τότε λιώνουμε ένα ξηρό κρεμμύδι στο μπλέντερ (το κάνουμε «αλοιφή» και το προσθέτουμε 10 λεπτά πριν κατεβάσουμε τη σούπα μας).
3) Στην ψαρόσουπα πηγαίνει πολύ και το σέλερι (μπορούμε να το βάλουμε αντί για το σέλινο, πάλι κλωνάρια και φύλλα).
4) Σε μερικά Αιγαιοπελαγίτικα νησιά, όπως είναι η Πάρος, την ψαρόσουπα την αυγοκόβουν (εμείς δεν το συστήνουμε).
5) Επίσης στην ψαρόσουπα πάει πολύ και το μυρωδικό «εστραγκόν» (φρέσκο ή ξηρό).
Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!