8 μήλα
Λίγο χυμό λεμονιού
Υλικά για τη γέμιση:
8 κουταλιές ζάχαρη
4 κουταλιές αλεύρι
2 κουταλάκια κανέλα
Υλικά για τη ζύμη:
1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα αλεύρι ολικής αλέσεως
1/2 κούπα κορν φλάουρ
1 κουταλιά ζάχαρη
100 γρ. βούτυρο
1 αυγό
1 πρέζα αλάτι
1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
Σε ένα μίξερ κουζίνας βάζουμε τα υλικά για τη ζύμη και τα δουλεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα. Εναλλακτικά σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τα αλεύρια, το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να γίνει τρίμματα η ζύμη μας. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε μέχρι να κάνουμε μια μπάλα με τη ζύμη μας. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε μερικές σταγόνες νερού. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
Πλένουμε τα μήλα και κόβουμε οριζόντια ένα καπάκι από το πάνω μέρος τους. Με ένα κουταλάκι ή ειδικό μαχαίρι αφαιρούμε από τα μήλα όλο το εσωτερικό τους. Απομακρύνουμε τα κουκούτσια και κρατάμε τη σάρκα του μήλου που την κόβουμε σε κυβάκια. Ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμόνι τόσο τα κομμάτια όσο και την “κούπα” που δημιουργήθηκε από το άδειασμα του μήλου. Καθαρίζουμε τη φλοίδα από τα καπάκια, κόβουμε τη σάρκα του μήλου σε κύβους και τους προσθέτουμε στους υπόλοιπους. Στο μπωλ που έχουμε τα κομμάτια μήλου προσθέτουμε τα υλικά για τη γέμιση.
Ανοίγουμε ένα φύλλο με τη ζύμη μας και κόβουμε με μεγάλα κουπ πατ (θα πρέπει να σκεπάζουν άνετα τα μήλα) οκτώ σχέδια της αρεσκείας μας (καρδούλες, λουλουδάκια, ζωάκια). Με ένα καλαμάκι ή ξυλάκι από σουβλάκι ανοίγουμε τρυπούλες που θα βοηθήσουν να ψηθούν τέλεια τα μηλοπιτάκια μας. Καλό θα είναι να τις κάνουμε σε μέρη που θα συμφωνούν με το σχέδιο που κόψαμε για να είναι ακόμη πιο ευπαρουσίαστα. Με ένα κουτάλι πιέζουμε ελαφρά τη γέμιση του μήλου μέσα του και σκεπάζουμε απαλά με την ζύμη μας. Ψήνουμε στους 185 βαθμούς σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί μέχρι να πάρει χρώμα η ζύμη μας (περίπου 3/4 της ώρας). Σερβίρουμε και εντυπωσιάζουμε τόσο με τη γεύση όσο και με την πρωτότυπη συνταγή μας.