Κολοκυθάκια έτοιμα για γέμισμα για την κατάψυξη και μελιτζάνες για παπουτσάκια, μουσακά αλλά κ έτοιμη μελιτζανοσαλάτα…
Τα κολοκύθια τα πλένω, τα ξύνω, τα αδειάζω κ τα αφήνω να στεγνώσουν. Τα μοιράζω σε δίσκους να παγώσουν το κάθε ένα μόνο του, να μην ακουμπά σε άλλο κ αφού παγώσουν τα βάζω 10-10 σε σακούλες κ πάλι κτψξ. Όταν θέλω να τα γεμίσω το χειμώνα, ετοιμάζω το γιουμίδι* και όπως είναι παγωμένα τα γεμίζω κ τα βράζω.
Τις μελιτζάνες τις τηγανίζω, τις βάζω στο σουρωτήρι να φύγουν τα πολλά τα λάδια κ σε τάπερ ποσότητες ίσα για έναν μουσακά ή παπουτσάκια.
Για τη μελιτζανοσαλάτα, ψήνω τις μελιτζάνες, τις αδειάζω, τις ραντίζω με χυμό από λεμόνι για να μην μαυρίσουν κ τις αφήνω 5-6 ώρες στο σουρωτήρι να φύγουν όλα τα υγρά. Χωρίζω μερίδες για σαλάτα σε σακουλάκια κ βάζω κτψξ. Όταν θέλουμε μελιτζανοσαλάτα το χειμώνα, ξεπαγώνω από βραδύς και τη φτιάχνω βάζοντας, λάδι, αλάτι, ξύδι, σκόρδο μπόλικο και μαϊντανό φρέσκο.
Ο χειμώνας στην Περιστερά είναι βαρύς και μακρύς για αυτό κ εμείς σαν των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουμε, μαγειρεύουμε…
Καλό μεσημέρι σε όλη την παρέα…
*γιουμίδι = γέμιση
Λιλίκα
Η συνταγή καθώς και η φωτογραφία που τη συνοδεύει, είναι της φίλης μας της Λιλίκας και δημοσιεύονται στη Ματιά με την άδειά της.