1 κιλό πράσα
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά
4 μέτριες πατάτες
1 ποτήρι χυμό ντομάτας
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
2 φύλλα δάφνης
1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
Λίγους κόκκους μπαχάρι και γαρίφαλο
1 ξυλάκι κανέλλα
1/2 φλιτζανάκι του καφέ ξύδι
1/2 κούπα λάδι
Αλάτι και πιπέρι
Προαιρετικά λίγο κόκκινο καυτερό πιπέρι
Καθαρίζετε και πλένετε καλά τα πράσα και τις πατάτες. Κόβετε τα πράσα σε μπαστουνάκια μεγέθους ενός δακτύλου και τις πατάτες κυδωνάτες χονδρές και τις τοποθετείτε στη γάστρα. Στη συνέχεια κόβετε τα κρεμμύδια σε φέτες και τα αναμιγνύετε όλα μαζί. Προσθέτετε το χυμό και τον πελτέ της ντομάτας, τα μπαχαρικά, το ξύδι και το λάδι μαζί με μισό νεροπότηρο νερό, το αλατοπίπερο και τέλος το κύμινο. Τοποθετείτε τη γάστρα στο φούρνο και την ξεχνάτε… για 2 ώρες στους 180 βαθμούς με αέρα.
Σημείωση: Ο χρόνος ψησίματος αφορά πήλινη γάστρα. Αν έχετε εμαγιέ γάστρα ο χρόνος είναι μικρότερος, η νοστιμιά όμως ίδια!!!
Την συνταγή αυτή μας έστειλε η Χριστίνα Ν. και την ευχαριστούμε πολύ.