1 ποτήρι του νερού ρύζι νυχάκι ή γλασσέ
4 ποτήρια του νερού φρέσκο γάλα
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 ποτήρι του νερού κρέμα γάλακτος
1/2 ποτήρι του νερού σταφίδες ξανθές
1/2 ποτήρι του νερού φρούτα γλασσέ
1 βανίλια
2 κουταλιές σκόνη ζελατίνη
1 μεγάλη λευκή σοκολάτα
Υλικά για το σιρόπι πορτοκάλι:
1 πορτοκάλι
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
2 κουταλιές κορν φλάουρ
1 κουταλιά ζάχαρη
1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο
1 κουταλιά γκραν μαρνιέ (λικέρ πορτοκαλιού)
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 2 ποτήρια νερό και ρίχνουμε μέσα το ρύζι. Το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και το γάλα και συνεχίζουμε το βράσιμο για 20 λεπτά. Όσο βράζει το ρύζι, τρίβουμε τη σοκολάτα στον τρίφτη και την ανακατεύουμε μαζί με τη βανίλια. Επίσης σε λίγο νερό διαλύουμε τη ζελατίνη. Όταν περάσουν τα 20 λεπτά που αναφέραμε προηγουμένως, κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τη σοκολάτα μαζί με τη βανίλια και τα φρούτα γλασσέ ψιλοκομμένα. Ανακατεύουμε έως ότου διαλυθεί εντελώς η σοκολάτα και αφήνουμε το μείγμα μας να κρυώσει. Όταν κρυώσει το μείγμα, ρίχνουμε μέσα τη διαλυμένη ζελατίνη, την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ανακατευτούν όλα καλά. Ρίχνουμε το μείγμα σε μια φόρμα του κέικ και το βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 10 ώρες. Πριν σερβίρουμε τη Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα, ετοιμάζουμε τη σάλτσα πορτοκαλιού ως εξής: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι κομμένο σε πολύ μικρά κομμάτια, το γκραντ μαρνιέ, το βούτυρο και το κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό. Τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά έως ότου δέσουν.
Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα της πουτίγκας σε ένα δίσκο και την περιχύνουμε γαρνίροντας με το σιρόπι πορτοκαλιού που φτιάξαμε προηγουμένως. Αν θέλουμε, κόβουμε ροδέλες πορτοκάλι και με αυτές στολίζουμε γύρω γύρω τη πουτίγκα.