Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε ισόπαχες φετούλες (όπως τα κόβουμε για σαλάτα). Είναι σημαντικό να έχουν ίδιο πάχος για να καραμελώσουν ομοιόμορφα.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο, ανάβουμε το μάτι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε ώστε να τα καλύψει το λάδι γύρω γύρω. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας τακτικά. Μόλις αρχίσουν τα κρεμμύδια να γίνονται καφέ, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15 περίπου λεπτά ακόμη ανακατεύοντας συχνά μέχρι να ροδοκοκκινήσουν. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμη. Μόλις φτάσουν στο επιθυμητό για εμάς χρώμα τα βγάζουμε από τη φωτιά και τα πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και ελάχιστη ζάχαρη ώστε να ενισχυθεί η γεύση τους.
Που μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε; Πρώτα πρώτα σε σάντουιτς και χοτ ντογκ. Αλλά και σε ψητές πατάτες και λαχανικά, πουρέ, ψητά κρέατα, μπριζόλες, πουλερικά, λουκάνικα, ομελέτες, καναπεδάκια, σούπες, σαλάτες, ντιπ… ο κατάλογος δεν έχει τέλος! Πάνε παντού και ταιριάζουν σχεδόν με όλα.
Σημειώσεις:
– Όση ώρα χρειαστούν για να καραμελώσουν τα κρεμμύδια σας θα πρέπει να τα παρακολουθείτε στενά.
– Εάν καταφέρετε να σας περισσέψουν, μπορείτε να τα συντηρήσετε στο ψυγείο μέχρι και για 4 ημέρες ή να τα καταψύξετε μέχρι και για 3 μήνες.
– Τα κρεμμύδια θα χάσουν ένα μεγάλο μέρος του όγκου τους όταν θα είναι πια έτοιμα. Καλύτερα λοιπόν να έχετε υπολογίσει περισσότερα.
Πως καραμελώνω τα κρεμμύδια
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.