1 κούπα αμύγδαλα
1 κουταλιά μέλι
1 κουταλάκι λάδι καρύδας
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώνουμε σε ένα ταψί ένα αντικολλητικό χαρτί και πάνω του απλώνουμε τα αμύγδαλα. Ψήνουμε για 5-10 λεπτά μέχρι λίγο να αλλάξει το χρώμα των αμυγδάλων αλλά όχι να καούν ή να αρπάξουν. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα σε ένα μπλέντερ και τα δουλεύουμε μέχρι να γίνουν κομματάκια. Ανακατεύουμε το μείγμα με σπάτουλα και ξαναδουλεύουμε το μπλέντερ κι αυτό γίνεται αρκετές φορές (προσπαθούμε να μην ζορίζουμε πολύ το μηχάνημά μας και να του δίνουμε χρόνο να κρυώσει αν ζεσταθεί) μέχρι τα αμύγδαλα να βγάλουν τα φυσικά τους έλαια και να κολλάει το μείγμα μας στις άκρες του δοχείου. Συνεχίζουμε μέχρι το μείγμα μας να μην έχει πια κόκκους και να είναι σαν κρέμα (θα χρειαστούμε περίπου δεκαπέντε λεπτά). Προσθέτουμε και το λάδι καρύδας (αν θέλουμε) και το μέλι για να αποκτήσει περισσότερη συνοχή και γλυκύτητα. Αποθηκεύουμε το βούτυρο αμυγδάλου σε αεροστεγές βάζο και το βάζουμε στο ψυγείο. Εκεί μπορεί να διατηρηθεί έως και 2-3 εβδομάδες.
Σημείωση: Το βούτυρο αμυγδάλου μερικές φορές ονομάζεται και “κρέμα αμυγδάλου” όμως δεν έχει καμία σχέση με την κρέμα αμυγδάλου που χρησιμοποιούμε για να γεμίζουμε τούρτες και πάστες.