300γρ. σιμιγδάλι χοντρό
250γρ. κατσικίσιο γάλα
180γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. σόδα φαγητού
1 κ.γ. μπέικιν
1/2 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
1 κοφτό κ.γ. μαχλέπι
Υλικά για το σιρόπι:
350γρ. νερό
350γρ. ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας.
Υλικά για την κρέμα:
500γρ. γάλα κατσίκας
130γρ. ζάχαρη
3 κρόκους αυγών
1 βανίλια
50γρ. κορν φλάουρ
50γρ. φρέσκο βούτυρο
200γρ. σαντιγί στο πράσινο κουτί
Πρώτα θα ετοιμάσουμε τη βάση. Όλα μαζί τα υλικά για τη βάση τα χτυπάμε στο μίξερ. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε για 20′ στους 180°. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σειρά έχει το σιρόπι. Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν βράση μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Κατόπιν ρίχνουμε το καυτό σιρόπι πάνω στην κρύα βάση.
Και τώρα θα φτιάξουμε την κρέμα. Χτυπάμε μόνη τής την σαντιγί. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα 450γρ. Γάλα, τη μισή ζάχαρη, μια βανίλια και αφήνουν σε μέτρια φωτιά να σιγοβράσουν χωρίς να ανακατεύουμε. Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους, την υπόλοιπη ζάχαρη και τα χτυπάμε… ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα και στο τέλος το κορν φλάουρ. Γίνεται ένας χυλός. Σε αυτόν τον χυλό προσθέτουμε σιγά σιγά το παραπάνω μείγμα με το γάλα ανακατεύοντας συνέχεια με σύρμα ή με το μίξερ χειρός. Αφού ομογενοποιηθούν τα δύο μείγματα αδειάζουμε πάλι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς προσθέτοντας το βούτυρο μέχρι αυτό να λιώσει. Μόλις φτιάξαμε μια κρέμα πατισερί. Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ, καλύπτουμε την επιφάνειά της με μεμβράνη να μην τσιπώσει και τη βάζουμε μία ώρα στο ψυγείο.
Η βάση μας έχει συροπιαστεί. Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο, ανακατεύουμε πολύ καλά μην έχει σβόλους και προσθέτουμε την έτοιμη σαντιγί μέχρι οι δύο κρέμες να γίνουν ένα. Απλώνουμε πάνω στη βάση και βάζουμε ψυγείο για 3 ώρες.
Είναι ακριβό γλυκό γιατί όλα του τα υλικά τα ζωικά είναι ένα κι ένα. Η γεύση όμως θα σας ξεχρεώσει… Πασπαλίζουμε με κανέλα όλη την επιφάνεια!
Λιλίκα
Η συνταγή καθώς και η φωτογραφία που τη συνοδεύει, είναι της φίλης μας της Λιλίκας και δημοσιεύονται στη Ματιά με την άδειά της.