Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!
1 μικρό λάχανο
2 καρότα (μεγάλα)
1 ραπανάκι
1 1/2 ματσάκι άνηθος
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κλωνάρια σέλινο
1/3 ματσάκι μαϊντανός
1/2 πιπεριά κίτρινη
1/2 πιπεριά κόκκινη
1/2 πιπεριά πράσινη
50γρ. παρμεζάνα
Υλικά για την κρύα σάλτσα (ντρέσινγκ):
Χυμός 1 πορτοκαλιού (μεγάλου)
Χυμός 1 λεμονιού (μεγάλου)
6 κ.σ. ελαιόλαδο
6 κ.σ. μαγιονέζα
1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
1 κ.σ. μέλι
1 κ.γλ. αλάτι
Πιπέρι (λίγο)
5 μεγάλες σκελίδες σκόρδου
1) Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά τα υλικά μας.
2) Ψιλοκόβουμε το λάχανό μας, ως συνήθως. Τα καρότα μας δεν τα τρίβουμε στον τρίφτη, αλλά με το εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες, τα κόβουμε σε λεπτές μακρόστενες λωρίδες. Με τον ίδιο τρόπο κόβουμε και το ραπανάκι (αφού το κόψουμε στη μέση, για να βγει σε λωρίδες).
Στη συνέχεια κόβουμε στη μέση τις πιπεριές -με τον ίδιο τρόπο- σε στενόμακρες λωρίδες. Κόβουμε χοντροκομμένα τον άνηθο, τον μαϊντανό και το σέλινο (στο σέλινο να είναι λεπτά τα κλωναράκια του) και τα φρέσκα κρεμμυδάκια (όπως στη μαρουλοσαλάτα).
Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε όλα αυτά τα υλικά πολύ καλά, να είναι όλα παντού διαμοιρασμένα ομοιόμορφα και τα τοποθετούμε στην πιατέλα μας. Μετά από επάνω τρίβουμε με τον τρίφτη την παρμεζάνα μας, ώστε να πέσει ομοιόμορφα παντού (και φυσικά τρίβουμε τόση, που να μη σκεπάσει εντελώς τα υλικά μας).
3) Για τη ντρέσινγκ: Σ’ ένα μπωλ ρίχνουμε τον χυμό του πορτοκαλιού και του λεμονιού. Προσθέτουμε το μέλι και με ένα πηρούνι διαλύουμε πολύ καλά το μέλι, να γίνει ένα με τον χυμό. Στη συνέχεια ρίχνουμε αυτό το μίγμα σ’ ένα βάζο (με καπάκι) και προσθέτουμε τη μαγιονέζα, το ελαιόλαδο, αλάτι, μουστάρδα, ελάχιστο πιπέρι (μαύρο), και το πολύ ψιλοκομμένο σκόρδο (το ψιλοκόβουμε σταυρωτά σε μικρά τετράγωνα κομματάκια, όπως κόβουμε το κρεμμύδι). Κλείνουμε το βάζο μας και αναδεύουμε δυνατά, ώστε να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά μας.
4) Με ένα μεγάλο κουτάλι περιχύνουμε τη σαλάτα μας με αρκετή ντρέσινγκ.
Διευκρινίσεις:
1) Σ’ αυτή τη σαλάτα μπορούμε να προσθέσουμε μανιτάρια πλευρώτους, αφού όμως προηγουμένως τα σωτάρουμε πολύ καλά. Δίνουν μια ιδιάζουσα γεύση στη σαλάτα μας.
2) Επίσης, αν θέλετε, πάει πολύ το μωβ λάχανο και η ρόκα.
3) Αυτή η σαλάτα μπορεί άνετα να γίνει ένα βραδινό κυρίως πιάτο, προσθέτοντας κι ένα είδος πρωτεΐνης, όποιο προτιμάτε (μπιφτέκι, μπριζόλα, τόνο, σολωμό καπνιστό, κοτόπουλο, συκώτι, γαρίδες σωταρισμένες, αυγό, τυρί κ.λ.π.).
4) Επειδή οι ασχολίες ορισμένων είναι πολλές, μπορούμε να φτιάξουμε μία ποσότητα σαλάτας (δίχως την παρμεζάνα), να τη βάλουμε σε μια μεγάλη σακούλα τροφίμων κι αφού την πιέσουμε όσο μπορούμε, για να βγει ο αέρας, κατόπιν να τη δέσουμε (ή να την τοποθετήσουμε σε τάπερ) και να την αποθηκεύσουμε στο ψυγείο. Διατηρείται πάνω από 5 ημέρες. Το ίδιο και η ντρέσινγκ διατηρείται στο ψυγείο για μία εβδομάδα (μόνο που σ’ αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να βάλουμε 50% ελαιόλαδο και 50% ηλιέλαιο).
5) Εάν θέλουμε να τη φτιάξουμε νηστήσιμη ημέρα, τότε αφαιρούμε από την ντρέσινγκ τη μαγιονέζα και στη θέση της βάζουμε 3 κ.σ. ταχίνι, το οποίο διαλύουμε σιγά σιγά με τον χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού, ώστε να γίνει αλοιφή.
Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!