750 – 1000γρ. μπακαλιάρος φιλέτα στρογγυλά
1 κονσέρβα τόνο
4 πατάτες
1 πράσσο
1 πιπεριά Φλωρίνης
1-2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο
1/4 κούπας λευκό ξηρό κρασί
Χυμό ενός λεμονιού
1 κύβο λαχανικών ή κοτόπουλου
4 κουτ. σούπας κορν φλάουερ
250γρ. γάλα καρύδας
Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, καυτερό τσίλι
Άνηθο, κόλιανδρο, μαϊντανό
4 κουτ. σούπας κουάκερ
4 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
Υλικά για το φύλλο:
1/4 κούπας ελαιόλαδο + 1/4 κούπας λάδι καρύδας + 1/2 κουτάκι μπύρα
1 πακέτο φύλλο κρούστας
Φτιάχνοντας την γέμιση:
• Βάζουμε σε κατσαρόλα τον μπακαλιάρο να βράσει 5-10 λεπτά
• Καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες να μαλακώσουν πολύ
• Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, την πιπεριά (μούλτι)
• Βάζουμε το βρασμένο μπακαλιάρο και τον τόνο σε φαρδύ ταψάκι και τα πατάμε με πιρούνι να γίνουν λεπτά κομματάκια ή εναλλακτικά τα περνάμε στο μούλτι
• Πατάμε τις βρασμένες πατάτες με το εξάρτημα του πουρέ
• Κόβουμε το πράσο σε κομμάτια όχι πολύ μικρά
• Σε κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το λάδι καρύδας να κάψουν, προσθέτουμε το πράσο να τσιγαριστεί
• Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, σκόρδα, πιπεριά να τσιγαριστούν κι αυτά
• Προσθέτουμε τα κομματάκια μπακαλιάρο και τόνο
• Προσθέτουμε τις λιωμένες πατάτες
• Ανακατεύουμε συνέχεια να εξατμιστούν τα υγρά (10 λεπτά)
• Προσθέτουμε τον κύβο, το λευκό κρασί, τον χυμό λεμονιού αλάτι, πιπέρι κλπ μπαχαρικά
• Προσθέτουμε άνηθο, κόλιανδρο και μαϊντανό ψιλοκομμένα
• Διαλύουμε το κορν φλάουερ στο γάλα καρύδας και το προσθέτουμε στην γέμιση
• Κατεβάζουμε την φωτιά στο μισό, ανακατεύουμε συχνά και βράζουμε 10-15 λεπτά
• Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει η γέμιση 30 λεπτά
• Προσθέτουμε το κουάκερ και την φρυγανιά και ανακατεύουμε καλά
Φτιάχνοντας την πίτα:
• Προθερμαίνουμε στους 200 στον αέρα
• Λαδώνουμε καλά μεγάλο ταψί (40 εκ. Χ 40 εκ.)
• Ανακατεύουμε καλά το μείγμα: ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, μπύρα
• Απλώνουμε τα 7-8 φύλλα σουρωτά αλείφοντας ενδιάμεσα με το πινέλο το μείγμα
• Απλώνουμε την γέμιση
• Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 5-6 φύλλα σουρωτά αλείφοντας ενδιάμεσα με το πινέλο το μείγμα
• Χαράζουμε τα κομμάτια από πάνω (όχι βαθειά) και περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα από πάνω να απλωθεί καλά στο ταψί.
• Ψήνουμε στους 180 για 50-60 λεπτά
• Κόβουμε όταν κρυώσει