1 κιλό πατάτες
1 κρεμμύδι ξερό
1 βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κύβο μαγιά
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Αλεύρι όσο πάρει
Λάδι για το τηγάνισμα
Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε με τη φλούδα σε λίγο νερό, μέτρια φωτιά και καπακωμένη κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το περνάμε από το μούλτι. Σε ένα τηγανάκι βάζουμε ελαιόλαδο και μέσα του σωτάρουμε το κρεμμύδι. Ξεφλουδίζουμε προσεκτικά τις πατάτες, για να μην καούμε, και τις λιώνουμε εντελώς σε μια λεκάνη. Τους προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το κρεμμύδι και τα ανακατεύουμε καλά.
Σε μια άλλη λεκάνη λιώνουμε τη μαγιά σε δύο ποτήρια ζεστό νερό και προσθέτουμε το βιτάμ. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε σταδιακά αλεύρι μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και να πλάθεται εύκολα.
Παίρνουμε από τη ζύμη μας ίση ποσότητα ζύμης και φτιάχνουμε μπαλάκια. “Ανοίγουμε” τα μπαλάκια ένα ένα και βάζουμε λίγη γέμιση μέσα τους. Τα κλείνουμε προσεκτικά πιέζοντας και ξαναπλάθοντας απαλά και τα τηγανίζουμε σε άφθονο λάδι. Μόλις τηγανιστούν τα αφήνουμε για λίγο πάνω σε χαρτί κουζίνας και τα νηστίσιμα πιροσκί μας είναι έτοιμα!