2 κούπες καλά γεμάτες με φύλλα βασιλικού
4 σκελίδες σκόρδο
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κούπα κουκουνάρι
3/4 κούπας παρμεζάνα τριμμένη
1/4 κούπας χυμό λεμονιού
Αλάτι, πιπέρι
Πλένουμε καλά τα φύλλα βασιλικού και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Σε ένα μπλέντερ βάζουμε τον βασιλικό και τις σκελίδες του σκόρδου καθαρισμένες από φλούδα και φύτρο. Όταν κοπούν προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κουκουνάρι, την παρμεζάνα, το χυμό του λεμονιού και αλατοπίπερο. Δουλεύουμε καλά το μείγμα μας ώστε να αποκτήσει την υφή που θέλουμε. Το πέστο βασιλικού με παρμεζάνα και κουκουνάρι είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε σε μακαρονάδες, κρέας ή και σαν ορεκτικό πάνω σε φρεσκοψημένο ψωμί ή μπαγκέτα.
Μπορούμε να διατηρήσουμε σε γυάλινο δοχείο στο ψυγείο μας και να το καταναλώσουμε εντός της εβδομάδας.