1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300γρ. γάλα εβαπορέ
2 φακελάκια μαγιά σε σκόνη
1 1/2 κουταλάκι αλάτι
Υλικά για τη γέμιση:
Τυρί κίτρινο
Μπέικον
Ζαμπόν
Πιπεριά πράσινη
Φρέσκο βούτυρο
Σε ένα βαθύ μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση. Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα εβαπορέ και μέσα του διαλύουμε τη μαγιά και το αλάτι. Ζεσταίνουμε και ένα φλιτζάνι νερό. Ρίχνουμε το γάλα στη λακουβίτσα και αρχίζουμε να το δουλεύουμε σιγά σιγά με το αλεύρι. Συνεχίζουμε το δούλεμα προσθέτοντας τόσο νερό όσο να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε το μπωλ με ένα ραπ και αφήνουμε τη ζύμη μας να σταθεί σε ένα ζεστό μέρος για μισή με μια ώρα.
Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε ίσα κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος του πεϊνιρλί που θέλουμε να φτιάξουμε. Αν θέλουμε τα πεϊνιρλί μας να είναι ατομικά τα κόβουμε σε μέγεθος ενός λεμονιού και αν θέλουμε να είναι μεγάλα, σε μέγεθος ενός μεγάλου πορτοκαλιού.
Ψιλοκόβουμε το μπέικον, το ζαμπόν και την πιπεριά και τρίβουμε το κίτρινο τυρί. Απλώνουμε με το χέρι μας τα μπαλάκια της ζύμης σε σχήμα μακρόστενο. Βάζουμε στο κέντρο της ζύμης όση ποσότητα θέλουμε από τα υλικά μας, στρώνοντάς τα ως εξής: τυρί, ζαμπόν, μπέικον, πιπεριά και πάλι τυρί. Διπλώνουμε τις μικρές πλευρές λίγο προς τα μέσα και διπλώνουμε τα άκρα των μεγάλων πλευρών πάνω από τις διπλωμένες μικρές πλευρές έτσι ώστε να του δώσουμε το κλασσικό σχήμα της γόνδολας που έχει ένα πεϊνιρλί, έχοντας ανοιχτή τη ζύμη στο κέντρο.
Λιώνουμε το φρέσκο βούτυρο και μ’ ένα πινελάκι περνάμε τα πεϊνιρλί μας από πάνω, τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητική κόλλα και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου, μέχρι να πάρουν ένα όμορφο ροδοκόκκινο χρώμα. Προαιρετικά, μόλις τα βγάλουμε απ’ τον φούρνο τους βάζουμε μια λεπτή φετούλα φρέσκο βούτυρο στο άνοιγμα της ζύμης και σερβίρουμε τα καταπληκτικά πεϊνιρλί μας!