1/2 κιλό συκώτι μοσχαρίσιο
1 ποτήρι του νερού κονιάκ ή ουίσκι
1/2 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος
1 φλιτζάνι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 δαφνόφυλλα
Λίγο κόλιανδρο
Λίγο θυμάρι
2 κλωναράκια άνηθο
2 κουταλιές ούζο
6 μέτρια μανιτάρια φρέσκα
1/2 κουταλάκι κανέλα
Αλάτι, πιπέρι
Το συκώτι γύρω γύρω έχει μία μεμβράνη. Αν δεν έχει αφαιρεθεί από το χασάπη μας, την αφαιρούμε εμείς. Η πρώτη μας εργασία είναι να μαρινάρουμε το συκώτι. Αυτό γίνεται ως εξής: κόβουμε το συκώτι σε φέτες και το βάζουμε σε ένα μπωλ μαζί με το κονιάκ. Το αφήνουμε να σταθεί για τουλάχιστον μία ώρα γυρνώντας το ανά τακτά διαστήματα ώστε να μουσκεύεται από το κονιάκ. Όταν μαριναριστεί το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο και όταν αυτό κάψει, ρίχνουμε μέσα τα κρεμμυδάκια, τα δαφνόφυλλα, το κόλιανδρο, το θυμάρι, τον άνηθο ψιλοκομμένο, τα μανιτάρια ψιλοκομμένα, την κανέλα, το αλάτι, το πιπέρι, το ούζο και δύο κουταλιές από το κονιάκ που μαρινάραμε το συκώτι. Τα τσιγαρίζουμε καλά και στη συνέχεια προσθέτουμε το συκώτι και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να μαλακώσουν πολύ, όλα τα υλικά. Αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης και το κόλιανδρο και κόβουμε με το μπαστούνι κοπής το περιεχόμενο της κατσαρόλας, μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Το πατέ μας είναι έτοιμο. Το αδειάζουμε σε πήλινο ή γυάλινο σκεύος και το φυλάμε στο ψυγείο έχοντας καλύψει την επιφάνειά του με τα μυρωδικά που αφαιρέσαμε και αρκετό (ώστε να το σκεπάζει) βούτυρο λιωμένο.