6 μεγάλες πατάτες
1 κρέμα γάλακτος μικρή
1/4 φρατζόλας ψωμί
2 φλιτζάνια τυρί ρεγκάτο
1 1/2 φλιτζάνι τυρί ένταμ
1/2 φρέσκο γάλα
3 κουταλιές φρέσκο βούτυρο ή βιτάμ
Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε. Όταν βράσουν (δεν πρέπει να βράσουν πολύ) και κρυώσουν κάπως, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε σχετικά μικρά κομματάκια. Από το ψωμί ξεχωρίζουμε την ψίχα και την τρίβουμε με τα χέρια μας σε ένα μπωλ. Στην θρυμματισμένη ψίχα ρίχνουμε λιωμένο το φρέσκο βούτυρο και την ανακατεύουμε μέχρι να πάει παντού. Σε ένα μεγάλο μπωλ ρίχνουμε τα κομμάτια πατάτας, την κρέμα γάλακτος, το γάλα, το ρεγκάτο και το ένα φλιτζάνι ένταμ. Τα ανακατεύουμε προσεκτικά φροντίζοντας να μην πατηθούν (συμπιεστούν) και τα αδειάζουμε σε ένα καλά βουτυρωμένο πυρέξ. Ανακινούμε το πυρέξ ώστε να στρωθούν τα υλικά ομοιόμορφα σε όλη του την επιφάνεια. Από πάνω πασπαλίζουμε με την ψίχα του ψωμιού και τέλος με το μισό φλιτζάνι ένταμ. Βάζουμε το πυρέξ στον φούρνο στους 175 βαθμούς και ψήνουμε την πατατοσαλάτα με τυρί έως ότου ροδίσει από πάνω.