Πατάτες
Λάδι (ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο)
Αλάτι
Καθαρίζουμε τις πατάτες από τη φλούδα τους και τις βάζουμε σε λεκάνη με άφθονο νερό να τις σκεπάζει. Τις πλένουμε καλά και τις κόβουμε σε ισόπαχα μπαστουνάκια. Σε μια φριτέζα ή σε ένα τηγάνι με μπόλικο λάδι ρίχνουμε μια πατάτα στην αρχή να δούμε αν το λάδι είναι στη σωστή θερμοκρασία (η σωστή είναι όταν γύρω από την πατάτα δημιουργούνται φυσαλίδες – φουσκαλίτσες). Όταν είναι έτοιμο το λάδι βάζουμε τόσες πατάτες ώστε να σκεπάζονται από το λάδι.
Εάν τις θέλουμε τραγανές στη μέση του τηγανίσματος τις αλατίζουμε ελαφρά και τις ξαναβάζουμε να τηγανιστούν μέχρι να πάρουν χρώμα. Τις σερβίρουμε σε πιάτο και τις πασπαλίζουμε με ρίγανη ή λεμόνι ή τριμμένο τυρί ή πάπρικα ή τους βάζουμε κέτσαπ ή μουστάρδα.