1 1/2 κιλό πατάτες
1 φλυτζάνι σκληροτύρι Όλυμπος ή παρμεζάνα τριμμένη
6 φέτες καπνιστό ζαμπόν
4 κουταλιές βιτάμ
300ml κρέμα γάλακτος light (15%) Nouvelle
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες. Με τη μία κουταλιά βιτάμ αλείφουμε ένα πυρέξ και λιώνουμε το υπόλοιπο. Σε ένα μπωλάκι ανακατεύουμε το λιωμένο βιτάμ, την κρέμα γάλακτος, το πιπέρι, και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο. Στρώνουμε τις πατάτες στο πυρέξ και από πάνω ρίχνουμε το μίγμα με την κρέμα γάλακτος. Πασπαλίζουμε με το ζαμπόν ψιλοκομμένο και το τριμμένο τυρί και σκεπάζουμε το πυρέξ με το καπάκι του ή αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για μισή ώρα στους 175 βαθμούς. Ξεσκεπάζουμε το πυρέξ και ψήνουμε για μισή ώρα ακόμη μέχρι να πάρει χρώμα το ογκρατέν μας. Μετά βγάζουμε το πυρέξ απ’ τον φούρνο, το αφήνουμε για ένα τέταρτο περίπου και σερβίρουμε.