7 πατάτες μεσαίες
2 κρεμμύδια ξερά
3 σκελίδες σκόρδο
4 κουταλιές πελτέ ντομάτας
2 κουταλιές βασιλικό
1/2 κουταλιά θυμάρι
1 κουταλιά αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
Ελαιόλαδο
Πιπέρι (προαιρετικά)
Ρίγανη (προαιρετικά)
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες μας σε μικρά κομμάτια (το μέγεθος και το σχήμα είναι καθαρά θέμα γούστου και ευκολίας). Ξεφλουδίζουμε, πλένουμε και περνάμε από το μούλτι κρεμμύδια και σκόρδα. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο (μέχρι να καλυφθεί καλά ο πάτος της) και προσθέτουμε πελτέ, κρεμμύδια – σκόρδα, βασιλικό, θυμάρι, αλάτι, ζάχαρη και 1,25 λίτρο καυτό νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα μας στο μάτι της κουζίνας που ρυθμίζουμε στο μισό της έντασης του. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μία βράση, ώστε να αναμιχθούν καλά τα αρώματα των υλικών μας. Κατόπιν, προσθέτουμε τις πατάτες (προσοχή πιτσιλάει, λερώνει και καίει) και με σκεπασμένη κατσαρόλα βράζουμε μέχρι οι πατάτες μας να μαγειρευτούν (περίπου μία ώρα θα χρειαστεί). Αν έχει το φαγητό μας πολλά υγρά ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το βρασμό (δυναμώνοντας λίγο το μάτι) μέχρι η σάλτσα μας να δέσει. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας, αν θέλουμε, με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγη ριγανίτσα. Καλή σας όρεξη!