1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
8 πατάτες μέτριες
1 κρεμμύδι ξερό
1 Pummaro
1/2 κιλό αλεύρι
2 λίτρα γάλα
3 αυγά
Τυρί κίτρινο τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
2 κουταλιές της σούπας κάπαρη
Βούτυρο Βιτάμ
Μοσχοκάρυδο, πάπρικα, βασιλικό
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει. Σε αυτό σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι αφού προηγουμένως το έχουμε περάσει από τον τρίφτη του τυριού. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε καλά. Στην συνέχεια ρίχνουμε το Pummaro, το σκόρδο λιωμένο, λίγο μοσχοκάρυδο, λίγη πάπρικα, την κάπαρη, λίγο βασιλικό, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.
Καθαρίζουμε τις πατάτες με το ειδικό εργαλείο ή με μαχαίρι και τις βράζουμε σε σκέτο νερό. Όταν μαλακώσουν τις πολτοποιούμε με το μπαστούνι κοπής προσθέτοντας λίγο αλάτι και 4 κουταλιές της σούπας τυρί. Αν ο κιμάς που έχουμε φτιάξει παραπάνω είναι στεγνός, προσθέτουμε στις πατάτες και λίγο γάλα.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε 5 κουταλιές της σούπας Βιτάμ και όταν αυτό λιώσει, ρίχνουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε συνεχώς με μία σπάτουλα μέχρι να ξανθύνει ελαφρά. Κατόπιν ρίχνουμε το γάλα, λίγο μοσχοκάρυδο, 5 κουταλιές της σούπας τυρί και τα ανακατεύουμε με το μπαστούνι κοπής. Όταν η μπεσαμέλ αρχίζει να δένει ρίχνουμε τα αυγά στο σημείο που δουλεύει το μπαστούνι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα -και το βράσιμο- έως ότου δέσει εντελώς.
Παίρνουμε ένα ταψί και το βουτυρώνουμε καλά. Κάτω κάτω στρώνουμε τον πουρέ ομοιόμορφα. Από πάνω του στρώνουμε το μίγμα του κιμά και τέλος ρίχνουμε την μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς έως ότου το φαγητό μας ροδίσει.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη.