1 σακουλάκι σόγια κιμά (225γρ.)
1 σακουλάκι ζυμαρικά ολικής άλεσης (500γρ.)
2 λίτρα γάλα χορτοφάγων (γάλα αμυγδάλου ή γάλα ρυζιού ή γάλα σόγια, κλπ.) χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή βανίλιας
2 κρεμμύδια ξερά
5 σκελίδες σκόρδο
20 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πασάτα ντομάτας (500γρ.)
2 μοσχοκάρυδα
2 κύβοι νοστιμιάς λαχανικών
1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
Ελαιόλαδο
Αλάτι – Πιπέρι
Βάζουμε το κιμά σόγιας να μουλιάσει σε ένα μπωλ με καυτό νερό και το μισό κρασοπότηρο κρασί. Μόλις περάσουν δέκα λεπτά το σουρώνουμε χωρίς να το στύψουμε. Σε μια κατσαρόλα (μια 4λιτρη είναι μια χαρά) βάζουμε ελαιόλαδο -να καλύψει τον πάτο αλλά ως εκεί- και ρίχνουμε μέσα το μουλιασμένο κιμά. Τρίβουμε τα μοσχοκάρυδα μας στον τρίφτη του τυριού. Καθαρίζουμε, πλένουμε και βάζουμε τα κρεμμύδια στο μούλτι. Προσθέτουμε τις σκελίδες του σκόρδου καθαρισμένες, λίγο νεράκι και τα αλέθουμε καλά να γίνουν ένας ομοιόμορφος πολτός. Ρίχνουμε τον πολτό των κρεμμυδιών στη κατσαρόλα, ανάβουμε το μάτι στα 2/3 της δύναμης του και προσθέτουμε την πασάτα, το 1/3 από τα τριμμένα μοσχοκάρυδα, το υπόλοιπο κρασί, ένα κύβο νοστιμιάς και μία κουταλιά κοφτή αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
Γεμίζουμε τον βραστήρα μας με νερό και τον ανάβουμε. Αδειάζουμε την σάλτσα του κιμά στο ταψί μας (θα χρειαστούμε ένα 40αρι για τις ποσότητες της συνταγής) και τοποθετούμε την κατσαρόλα (χωρίς να την πλύνουμε) ξανά στο μάτι. Ρίχνουμε μέσα της το βρασμένο νερό και τον δεύτερο κύβο νοστιμιάς. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει το νερό προσθέτουμε τα ζυμαρικά μας (στην συνταγή της φωτογραφίας έχουμε χρησιμοποιήσει πέννες ριγέ). Ανακατεύουμε και βράζουμε μέχρι τα ζυμαρικά μας να γίνουν Al Dente. Κατόπιν τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στο ταψί μας, ανακατεύοντας καλά και στρώνοντας το περιεχόμενο ισόπαχα.
Ανάβουμε τον φούρνο μας να προθερμαίνεται στους 200 βαθμούς. Στην ίδια κατσαρόλα (χωρίς να την πλύνουμε) ρίχνουμε το χορτοφαγικό γάλα, ένα κουταλάκι αλάτι και το υπόλοιπο μοσχοκάρυδο. Ανεβάζουμε στο μάτι στης κουζίνας (πάλι στα 2/3 της δύναμης του), προσθέτουμε το αλεύρι και με το μπαστούνι κοπής δουλεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Βράζουμε προσέχοντας να μην μας σβολιάσει -το μπαστούνι κοπής να είναι καλά και πάντα ανά χείρας- και μόλις πήξει η μπεσαμέλ μας την ρίχνουμε στο ταψί μας. Στρώνουμε την επιφάνεια με ένα βρεγμένο κουτάλι, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, σταυρώνουμε και τοποθετούμε το ταψί μας στο φούρνο. Σε περίπου 1 1/2 ωρίτσα το χορτοφαγικό μας παστίτσιο θα είναι έτοιμο.
Α, μην ξεχάσω… τώρα μπορείτε να πλύνετε την κατσαρόλα… δεν θα μας χρειαστεί άλλο! 🙂
Συμβουλές:
1. Αν η σάλτσα μας βγει νερουλή, προσθέτουμε πίτουρο βρώμης (σταδιακά και ανακατεύοντας). Θα απορροφήσει όλα τα περιττά υγρά και θα δώσει επιπλέον νοστιμιά!
2. Η μπεσαμέλ δεν είναι απαραίτητο να πήξει. Μόλις δούμε ότι το μείγμα μας είναι ομοιόμορφο και πάρει μισή βράση, το αδειάζουμε προσεκτικά στο ταψί μας προσέχοντας να μην μας ανεβάσει στην επιφάνεια μακαρόνια και σάλτσα (θα πρέπει σε αυτή την περίπτωση η σαλτσούλα μας να είναι ψιλοστεγνή). Με αυτό τον τρόπο και δεν μας τρώει η ορθοστασία (μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ) και η κατσαρόλα μας θα πλυθεί πολύ πιο εύκολα.