2 κιλά σκληρό αλεύρι
1/2 κιλό βούτυρο γάλακτος
3 φλιτζάνια φρέσκο γάλα
3 φλιτζάνια ζάχαρη
3 κύβους μαγιά φρέσκια
10 αυγά
2 κουταλάκια μαχλέπι
1 κουταλιά μαστίχα
2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
8 βανίλιες
Κόκκινα αυγά
Σε ένα μπωλάκι βάζουμε το γάλα το οποίο έχουμε ζεστάνει στους 40 βαθμούς περίπου. Στο γάλα αυτό διαλύουμε τη μαγιά. Χτυπάμε σε ένα μπωλ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να μαλακώσει και να λιώσει. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και τα χτυπάμε καλά να ασπρίσουν. Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαστίχα σε σκόνη, το μαχλέπι σε σκόνη, τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού. Τα ανακατεύουμε καλά και κάνουμε μια λακουβίτσα με τη γροθιά μας στο κέντρο του αλευριού. Εκεί ρίχνουμε το γάλα με τη διαλυμένη μαγιά, το μείγμα με τα αυγά και το βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να ξεκολλά από τη λεκάνη. Αφήνουμε τη ζύμη μας να φουσκώσει, σκεπάζοντάς την με κουβέρτες. Όταν διπλασιαστεί σε όγκο το ξαναζυμώνουμε ελαφρά και το ξαναβάζουμε στις κουβέρτες να ξαναφουσκώσει. Την διαδικασία αυτή την επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές. Τέλος την πλάθουμε σε τσουρέκια και τα στρώνουμε σε ταψί που έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί. Πάνω από το κάθε τσουρέκι βάζουμε ένα κόκκινο αυγό. Τα αλείφουμε, με βαμβάκι, με λίγο αραιωμένο σε νερό, κρόκο αυγού. Ψήνουμε τα τσουρέκια μας στους 180 βαθμούς για περίπου (εξαρτάται από το μέγεθός τους) μισή ώρα με τρία τέταρτα.