1/2 κιλό μυζήθρα γλυκιά
1/2 κιλό ανθότυρο
250γρ. ζάχαρη
100γρ. μέλι
2 ασπράδια αυγού
Το ξύσμα ενός πορτοκαλιού
Υλικά για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
350γρ. βιτάμ
200γρ. ζάχαρη
200γρ. φρέσκο γάλα
4 κρόκους αυγών
1 κρόκο αυγού για το άλειμμα
Υλικά για τη διακόσμηση:
Ανθόνερο
Άχνη ζάχαρη
Κανέλα
Κατ’ αρχήν θα φτιάξουμε τη ζύμη μας. Σε ένα μπωλ χτυπάμε το βιτάμ λιωμένο με τη ζάχαρη. Μόλις αφρατέψουν προσθέτουμε το γάλα και τους 4 κρόκους των αυγών. Κατόπιν συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε όλο το αλεύρι μας.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και πάμε να ετοιμάσουμε τη γέμιση. Σε μια λεκανίτσα θρυμματίζουμε τη μυζήθρα και το ανθότυρο, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης ανακατεύοντας καλά μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Ανοίγουμε τη ζύμη μας σε λεπτό φύλλο και με ένα κουπ πατ ή ποτήρι το κόβουμε σε κύκλους. Στο κέντρο κάθε κύκλου βάζουμε λίγη γέμιση και κλείνουμε σε μισοφέγγαρο. Πατάμε καλά τις άκρες να κλείσουν και τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί. Χτυπάμε τον κρόκο του αυγού για το άλειμμα με λίγο νερό και με αυτό αλείφουμε τα πασχαλινά σκαλτσούνια μας. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
Μόλις βγουν από το φούρνο τα ραντίζουμε με ανθόνερο και τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη όπως κάνουμε με τους κουραμπιέδες αν θέλουμε προσθέτουμε από πάνω και μια γραμμή κανέλας.