1 κιλό αλεύρι
200γρ. Βιτάμ
250γρ. γάλα
250γρ. ζάχαρη
6 αυγά
90γρ. μαγιά νωπή
1 κουταλάκι μαστίχα Χίου
1 κουταλάκι μαχλέπι
Το ξύσμα ενός πορτοκαλιού
Αφήνουμε το βιτάμ εκτός ψυγείου να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και στο γουδί μας θρυμματίζουμε το μαχλέπι και την μαστίχα Χίου. Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε λίγο το γάλα, να είναι χλιαρό. Ρίχνουμε σε ένα μπωλ το χλιαρό γάλα και σε αυτό διαλύουμε την μαγιά μας. Προσθέτουμε και μία κούπα αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε το μπωλ με κάτι μάλλινο και το αφήνουμε να “έρθει” για μισή ωρίτσα.
Κατόπιν, σε ένα μεγάλο μπωλ ή λεκάνη, χτυπάμε με μίξερ χειρός τα πέντε από τα αυγά, την ζάχαρη, το ξύσμα του πορτοκαλιού, την μαστίχα και το μαχλέπι μέχρι να ασπρίσουν. Αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι που μας έχει μείνει ενώ ταυτόχρονα ζυμώνουμε με τα χέρια μας. Αν δεν γίνει η ζύμη μας σφικτή προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι, πέρα του ενός κιλού. Τέλος ρίχνουμε το μείγμα από το μπωλ με το γάλα και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ομοιογενή ζύμη. Συνεχίζουμε το ζύμωμα προσθέτοντας και το βιτάμ. Σκεπάζουμε με μάλλινο και αφήνουμε να “έρθει” για 2 1/2 ώρες.
Κατόπιν, πλάθουμε τα τσουρέκια μας και τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί (αραιά γιατί φουσκώνουν). Τα αφήνουμε να σταθούν για μία ακόμη ώρα. Το κρόκο από το αυγό που μας έχει περισσέψει, τον χτυπάμε με λίγο νερό και με αυτό αλείφουμε τα τσουρέκια μας. Τα ψήνουμε στους 150 – 160 βαθμούς μέχρι να πάρουν ένα όμορφο ροδοκόκκινο χρώμα, περίπου μισή ώρα! Αφού ψηθούν και κρυώσουν μπορούμε να τα τυλίξουμε με μεμβράνη τροφίμων ώστε να μας διατηρηθούν φρέσκα. Καλό Πάσχα!
Την συνταγή αυτή μας την έστειλε η Αργυρώ Μ., την οποία και ευχαριστούμε πολύ!