1 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
1 1/2 κούπα γάλα πλήρες
1/2 κούπα κακάο σε σκόνη (χωρίς ζάχαρη)
3/4 κούπας κρυσταλλική ζάχαρη
125γρ. τριμμένη σοκολάτα κουβερτούρα
4 κρόκους αυγών
2-3 βανίλιες
Παγάκια
Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε κρύο νερό και τα παγάκια. Το φυλάμε στο ψυγείο.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Όταν ζεσταθούν τα απομακρύνουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε καλά μέσα τους τη σκόνη κακάο. Προσθέτουμε και την τριμμένη κουβερτούρα και με αυγοδάρτη χτυπάμε μέχρι να λιώσει εντελώς και να γίνει αφράτο το μείγμα μας. Το αφήνουμε να χλιάνει.
Σε ένα άλλο μπωλ χτυπάμε τους κρόκους των αυγών μέχρι να αφρατέψουν και στη συνέχεια ρίχνουμε λίγη λίγη τη ζάχαρη εξακολουθώντας το χτύπημα, μέχρι να αφρατέψουν. Λίγο λίγο προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών το μείγμα του κακάο εντείνοντας το χτύπημα. Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπωλ (μείγμα αυγών και κακάο) στο κατσαρολάκι και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για περίπου πέντε λεπτά μέχρι να πήξει κάπως (Όταν ανασηκώνουμε την κουτάλα μένει πάνω της μια παχιά κρούστα κρέμας, και όταν ακουμπήσουμε στην κουτάλα το δάχτυλό μας μένει το αποτύπωμα χωρίς να καλύπτεται με κρέμα). Τότε, βγάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και ανακατεύοντας ρίχνουμε μέσα και τις βανίλιες. Βγάζουμε το μπωλ με το νερό και τα παγάκια από το ψυγείο και ακουμπάμε πάνω του το κατσαρολάκι με το μείγμα παγωτού. Αφήνουμε έτσι να κρυώσει για ένα τέταρτο με είκοσι λεπτά της ώρας. Στη συνέχεια μεταφέρουμε το σοκολατένιο παγωτό μας σε τάπερ ή δοχείο παγωτού και το αφήνουμε να παγώσει για 3-4 ώρες τουλάχιστον. Απολαύστε το!