1 κιλό οσομπούκο βόειο
1/2 κιλό χυλοπίτες
100γρ. πελτέ ντομάτας
1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο
1/2 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
7 κόκκοι μπαχάρι
1 πρέζα τσίλι σκόνη
1 κουτ. σούπας αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Λίγο ελαιόλαδο
Κόβουμε το κρεμμύδι καρέ και το τσιγαρίζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο. Κατόπιν βάζουμε το κρέας μας (άκοπο) και το γυρνάμε μια δύο φορές να τσιγαριστεί κι αυτό ελαφριά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά -εκτός από τις χυλοπίτες- μαζί με 2 1/2 λίτρα βραστό νερό. Κατεβάζουμε το μάτι της κουζίνας στο μισό και βράζουμε για μία ώρα με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα. Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για άλλη μισή ώρα με το μάτι στα 2/3 πλέον. Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τα κομμάτια του κρέατος και τα κόκαλα (έχουν διαχωριστεί από μόνα τους) και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις χυλοπίτες. Τις βράζουμε τόσα λεπτά όσα αναφέρει η συσκευασία, συνήθως γύρω στα 7-10 λεπτά είναι μια χαρά. Κόβουμε τα κομμάτια του κρέατος σε μικρές μπουκίτσες και τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα με τις χυλοπίτες. Σερβίρεται ζεστό. Αν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε το πιάτο με λίγο τριμμένο σκληρό τυρί ή θρύμματα φέτας!