Ο χαμογελαστός σεφ Ανδρέας Λαγός, μας καλωσορίζει στο βιβλίο μαγειρικής «Οι γεύσεις “που μεγαλώσαμε”» και μας υπόσχεται 90 οικογενειακά και τοπικά μαγειρέματα.
Κριτική και εντυπώσεις
Με το που ανοίγουμε το βιβλίο του μας υποδέχεται ένα τραπέζι καλοστρωμένο, με το κατάλευκο τραπεζομάντιλό του, με απλά, σπιτίσια ορεκτικά και μεζεδάκια. Ένα τραπέζι μιας άλλης λατρεμένης εποχής, όπου δεν μετρούσε η γαρνιτούρα αλλά η γεύση, ούτε τα εισαγόμενα πανάκριβα υλικά, αλλά το μεράκι, η ευρηματικότητα και η έμπνευση· όπου οι καλεσμένοι του ήταν άνθρωποι καθημερινοί χωρίς τάχαμου και περιττούς κώδικες συμπεριφοράς. Άνθρωποι που ξέρουν να χαίρονται το σμίξιμο γύρω από το τραπέζι μ’ αυτούς που αγαπούν, να απολαμβάνουν τα εδέσματα, την ανθρώπινη ζεστασιά, τα αγνά υλικά του τόπου μας και την σπιτική γεύση. Ειλικρινά μου ξύπνησε τόσες μνήμες αυτό το δισέλιδο -του βιβλίου- που δεν χορταίνω να το κοιτάζω!
Στη συνέχεια μια καταπληκτική φωτογραφία του σεφ Ανδρέα Λαγού, να ξεπροβάλει πίσω από μια παραδοσιακή ντουλάπα κουζίνας, λεμονοπορτόκαλα και ένα κλαδί ελιάς που μυρίζουν Ελλάδα και… άλλο ένα φλας μπακ! Ένα φύλλο τετραδίου παλιό, με τη συνταγή γραμμένη πάνω του και τη μεγάλη του προϋπηρεσία δίπλα στην νοικοκυρά του σπιτιού στην κουζίνα, να της υπενθυμίζει ποσότητες και υλικά. Δεξιά του λίγα λόγια από τον συγγραφέα:
…
Μεγάλωσα στη Σάμο μέσα στα μποστάνια, στα χωράφια και στα περιβόλια. Τα βιώματα της παιδικής μου ηλικίας με έχουν σημαδέψει όσο τίποτε άλλο. Το διαπιστώνω καθημερινά στον τρόπο με τον οποίο εκτιμώ και χρησιμοποιώ τα μοναδικά ελληνικά προϊόντα, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα μυρωδικά. Το αισθάνομαι, όταν με κυριεύει η ομορφιά που αναδύουν οι παλαιές, κλασσικές αξίες, τα αγνά υλικά.
…
Οι γεύσεις και οι μυρωδιές με τις οποίες μεγάλωσα! Το θρούμπι, η γαϊδουρορίγανη, η αλισφακιά, ο σχοίνος, το άρωμα του ξύλου της ελιάς, τα κυπαρισσόμηλα, η λεπτή μυρωδιά των σπάρτων, η κορτζιά, οι βατομουριές, η αγριοβρώμη, τα μάραθα, οι αρμένιδες, το φλισκούνι, το τσάι του Αϊ Λιά, το χαμομήλι… Μύρια αρώματα, μαζεμένα σε κάθε σπιθαμή του δρόμου, κάνουν την πορεία μου ευχάριστη. Συλλογίζομαι την ευφορία αυτού του τόπου, την πολυμορφία και τη μοναδικότητά του!
…
Στην επόμενη σελίδα η επιμελήτρια της έκδοσης αυτής γράφει:
…
Πολύτιμο να σου εμπιστεύεται κανείς τα φυλαχτά της μνήμης του και έτσι να σε καλεί σε ένα ταξίδι που αναδεικνύει βήμα βήμα την άγνωστη ως τώρα διαδρομή του ταλέντου του. Κι όσο μιλά, τόσο με κάνει να διαπιστώνω πως το φαγητό είναι τέχνη και απόλαυση είτε το γεύεσαι είτε το ετοιμάζεις.
…
Σταχυολογεί θύμησες μέσα από δοκιμασμένα μαγειρέματα του παρελθόντος του, με μια διάθεση να κρατήσει το λίγο που απομένει, όταν ο καιρός περνά και οι άνθρωποι αλλάζουμε -ίσως όχι και τόσο κατά βάθος.
…
Για να αγοράσετε το «Οι γεύσεις “που μεγαλώσαμε”», του Ανδρέα Λαγού, κάντε κλικ εδώ!
Ω! Και μόλις φτάσαμε στα περιεχόμενα! Ανυπομονώ!
Ο Αντρέας μου – Παρασκευή Μαστροκωνσταντή-Λαγού
Μελάτο αβγό με ψωμί
Ρεβιθόρυζο με λιαστή ντομάτα
Πατατοκεφτέδες με φλισκούνι
Χταπόδι ξιδάτο με τσακιστές ελιές
Κατιμέρια
Μοσχάρι με λιαστό κρασί
Τραχανάς σούπα
Λεμονάτο κουνέλι με ρετσίνα
Κρεμμυδοντολμάδες
Τσιπούρες στο αλάτι με σάλτσα περγαμόντο
Σάλτα λιαστής ντομάτας με ούζο
Μπουρέκια κολοκύθας
Μαμαδίστικο χοιρινό λεμονάτο
Σοκολατένια μπισκότα με χτυπητό αβγό
Πελτές κυδωνιού
Μουστοκούλουρα με σταφίδες και μπαχάρι
Μουσταλευριά με βασιλικό
Ινδοκαρυδόπιτα με ούζο
Χοιρινό παστό με θρούμπι
Γιουβαρλάκια
Μανιτάρια τηγανητά
Φασολάδα νονοθείας
Καπίρες
Σκουμπρί σαλάτα
Σουπιές με το μελάνι
Τηγανιτές πατάτες με κατσικίσιο τυρί
Σελινάτος κόκορας
Φρικασέ κοτοκεφτέδες με λουκάνικο
Μπακλαβάς παστέλι
Μελομακάρονα
Ξεροτήγανα
Μήλα ψητά με κόκκινο κρασί
Κουραμπιέδες με ξερά σύκα
Αράπικα φιστίκια με σουσάμι
Μακαρόνες
Ριβιθοκεφτέδες με πελτέ και μάραθο
Αβγά με καμπούνια και οβριές
Ταραμοπιτάκια
Σπανακοκεφτέδες με ρύζι
Ανάποδη πίτα με ντομάτα
Χόρτα με ταραμά
Ρύζι στον φούρνο με φρέσκα κρεμμύδια
Φτέρη ή βλίτα τηγανητά σε χυλό μπίρας
Καλαμαράκια γεμιστά με σέσκουλα
Ψάρια δεντρολιβανάτα με σταφίδες
Κατσίκι καπαμάς
Κατσικίσια πλάτη γεμιστή
Κόλλυβα
Λουκουμάδες με πατάτα
Αμυγδαλωτά με ροδόνερο
Ρυζόγαλο με κατσικίσιο γάλα
Κρέμα με σιτάρι και ταχίνι ή σταρόζουμο
Κατσικίσιο γάλα με κανέλα και κακάο
Γαλακτομπούρεκο με κίτρο
Χαλβάς μανταρίνι
Παγωμένο γλυκό με σαλέπι και βύσσινο
Παγωτό με μαστίχα ή μαχλέπι – πορτοκάλι
Ψωμοτύρι με καρπούζι και βασιλικό
Κεφτέδες με γλιστρίδα
Ντοματένιο ριζότο
Κολοκυθολούλουδα με πατάτα και τυρί
Ντομάτες καγιανά
Καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με πετιμέζι
Σαλάτα με ρέγγα
Κουκιά με σπανάκι και ρίγανη
Κηπευτικά τουρσί
Μελιτζάνες πλακί με ντομάτα
Ατζέμ πιλάφι
Μακαρόνια με κορν μπιφ
Χταπόδι στιφάδο με πιπεριές
Γαλέος με σάλτσα καρύδι
Μπάμιες με μπακαλιαράκια
Αθερινόπιτα με κρεμμύδι
Γόπες τσιλαδιά
Χταπόδι τηγανιτό με αλιάδα
Παπουτσάκια με γιαούρτι
Γλυκόξινο σταφύλι
Αλλιώτικος μουσακάς στο τηγάνι
Λεμονάτα μπουτάκια με πατάτες της γιαγιάς
Κεφτέδες με μαντζουράνα και σούμα
Κεμπάπ από γίδινο κιμά
Κεφτέδες με βλίτα και σάλτσα γιαουρτιού
Κοτόπουλο μπριάμ
Μαρμελάδα ροδάκινο με δεντρολίβανο και σοκολάτα
Μωσαϊκό με σουμάδα
Μακαρονόκρεμα
Ζελέ με σαμιώτικο γλυκό κρασί
Κρέμα παγωτό με γλυκό σύκο και φιστίκι
Ρολό παντεσπάνι με παγωτό και σταφύλι
Όλα είναι εδώ
Το μοίρασμα – Ελένη Πεταλίδου-Σταύρος Πεχλιβανίδης Majeriko
Μαζί με το νησί του – Ελένη Ψυχούλη
Με την ψυχή του – Νίκη Μηταρέα
Σε μια στιγμή – Ολυμπία Κρασαγάκη
“Ευχαριστώ”
Η διαδρομή μου
Για να αγοράσετε το «Οι γεύσεις “που μεγαλώσαμε”», του Ανδρέα Λαγού, κάντε κλικ εδώ!
Συνεχίζουμε διαβάζοντας τα θερμά λόγια της μητέρας του σεφ, της κυρίας Παρασκευής Μαστροκωνσταντή-Λαγού που από κάθε λέξη τους αναβλύζει η αγάπη και η ζεστασιά μαζί με μια ολιγόλογη αναδρομή στη ζωή του. Ειλικρινά δεν έχω διαβάσει καλύτερες εισαγωγές σε βιβλίο! Είναι τόσο βγαλμένες από την καρδιά, τόσο απλές, κατανοητές και συγκινητικά ανθρώπινες. Νιώθεις πως γνωρίζεις τον συγγραφέα διαβάζοντάς τα.
Γυρίζοντας σελίδα ανοίγουν τα μάτια βλέποντας το νησιώτικο απέραντο μπλε της θάλασσας.
Η ώρα να γνωρίσουμε τις συνταγές του Ανδρέα Λαγού έφτασε!
Πάνω αριστερά μια μικρή αφήγηση του σεφ που δένει την συνταγή με τα βιώματά του και τις μνήμες του. Ακολουθεί: ο τίτλος της συνταγής, οι μερίδες, και σαφέστατα και στακάτα τα βήματα της συνταγής, εύκολα να τα ακολουθήσεις ακόμη και αν δεν γνωρίζεις από μαγειρική. Στο κάτω μέρος της σελίδας υπάρχουν tip, κολπάκια δηλαδή που ακολουθώντας τα θα απογειώσουμε τη συνταγή, ή θα βρούμε ένα εναλλακτικό τρόπο μαγειρέματος ή ακόμη και υλικών που μπορούμε να αντικαταστήσουμε, την φύλαξη καθώς επίσης και πληροφορίες για παραδοσιακά προϊόντα. Ο αριθμός της σελίδας βρίσκεται στο μέσο του ύψους της ώστε να διευκολύνεται περισσότερο το γρήγορο ξεφύλλισμα.
Στη δεξιά πλευρά της σελίδας, μια ή περισσότερες φωτογραφίες του φαγητού, φωτογραφίες που αναδεικνύουν την απλότητα, την παράδοση, την ύπαιθρο, την χώρα μας! Τις κοιτάζεις και νομίζεις πως γεύεσαι την γεύση τους, πως μυρίζεις τα μυρωδικά τους, πως νιώθεις το αγέρι να παίζει με τον αχνό του φρεσκομαγειρεμένου φαγητού.
Οι συνταγές εναλλάσσονται παιχνιδιάρικα μια στη δεξιά και μια στην αριστερή σελίδα με τις φωτογραφίες τους. Βουτάμε στην απόλαυση γνήσιων παραδοσιακών συνταγών. Ενώ, που και που δισέλιδα με φωτογραφίες σου ξυπνούν μνήμες και να σε ταξιδεύουν στο χωριό, στο νησί, στο σπίτι, στην πατρίδα.
Ένα βιβλίο μαγειρικής που το χαρακτηρίζει η τελειότητα της απλότητας και που δεν περιέχει μόνο υπέροχες παραδοσιακές συνταγές. Ένα βιβλίο που σου χαρίζει ένα ταξίδι στο παρελθόν, στα χρόνια της αθωότητας, της ανθρωπιάς. Σου ξυπνά μνήμες, σε κάνει να αναγνωρίζεις γεύσεις τόσο βαθιά κρυμμένες και ξεχασμένες που είχες πια λησμονήσει. Κι όμως να! Αυτό που βλέπεις, αυτό που διαβάζεις, στις φέρνουν μπροστά, ξανά, και τις καλωσορίζεις. Επόμενο βήμα; το βιβλίο «Οι γεύσεις που μεγαλώσαμε» στο χέρι και κατευθείαν στην κουζίνα να το φτιάξεις, να το γευθείς ξανά!
Είναι ένα βαθιά ανθρώπινο βιβλίο που δεν του αξίζει να διαβαστεί μόνο για τις υπέροχες συνταγές του αλλά και για την τόσο αυθεντική ζεστή και ανθρώπινη αναδρομή του συγγραφέα στα παιδικά του χρόνια στο νησί της Σάμου.
Προτροπή μου; Αγοράστε το, χαρίστε το σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και των φύλων και απολαύστε το διαβάζοντας τα κείμενά του και μαγειρεύοντας τις συνταγές του!
Είμαι κατενθουσιασμένη με αυτό το βιβλίο, συγχαρητήρια στον συγγραφέα και όλους τους συγγενείς του που αποτέλεσαν έμπνευση και γνώση στη μαγειρική, σε όλους τους συντελεστές του, στην Ελληνοεκδοτική για την πολύ προσεγμένη έκδοση, τους φωτογράφους και όσους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνετέλεσαν ώστε να φτάσει αυτό το αριστούργημα στα χέρια μας.
Οπισθόφυλλο:
Πίσω από το ψωμί, η μητέρα μου.
Κρυμμένος στην καλοκαιρινή ντομάτα, ο πατέρας μου.
Στους κόκκους της ζάχαρης, το γλυκό της γιαγιάς.
Στη γεύση του λαδιού, τα πρωτοβρόχια.
Στη μυρωδιά του μούστου, το νησί μου.
Αν δώσεις ζωή στη συνταγή, σου την δίνει πίσω.
Το φαγητό είναι εποχή, είναι αγάπη, είναι χαρά.
Το έμαθα από παιδί και θέλω να το μοιραστώ μαζί σας…
Για να αγοράσετε το «Οι γεύσεις “που μεγαλώσαμε”», του Ανδρέα Λαγού, κάντε κλικ εδώ!
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Οι γεύσεις “που μεγαλώσαμε”
Συγγραφέας
Ανδρέας Λαγός
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική
Ημερομηνία έκδοσης
Δεκέμβριος 2013
Αριθμός σελίδων
240
ISBN
978-960-5630-33-1
Συντάκτης άρθρου
Ολυμπία Κατσένη