Αλεύρι
Αλάτι
Τυρί μυζήθρα
Οι ντόντιλιες (χειροποίητα μακαρόνια) είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που έφτιαχνε η γιαγιά μου την Πέμπτη της εβδομάδας της Τυρινής. Σε ένα μεγάλο μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι με λίγο αλάτι και το ζυμώνουμε προσθέτοντας σιγά σιγά νερό έως ότου πάρουμε μια ζύμη σφιχτή. Με τη ζύμη πλάθουμε χειροποίητα μακαρόνια όσο πιο λεπτά μπορούμε. Αυτό το κάνουμε ως εξής. Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και αρχίζουμε να το πλάθουμε σε κύλινδρο έχοντας τις παλάμες μας από πάνω του ανοιχτές και τσουλώντας το μπρος πίσω πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Τα μακαρόνια που πλάθουμε τα απλώνουμε σε αλευρωμένα ταψιά και τα αφήνουμε για μια ώρα να στεγνώσουν. Όταν περάσει η ώρα αυτή τα βράζουμε σε μπόλικο νερό και τα βγάζουμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα όταν έχουν φουσκώσει και μαγειρευτεί. Τα σερβίρουμε καυτά με μπόλικη μυζήθρα. Προσοχή δεν πρέπει να φάμε πολλά γιατί είναι βαρύ φαγητό.
Σημείωση: Τα παραδοσιακά σπιτικά μακαρόνια που φτιάχνουμε με το χέρι, θα τα συναντήσετε -σε διάφορα μέρη της Ελλάδας- με το όνομα: μακαρόνια κατσιαστά ή ντόντιλιες ή τζόλια ή τζότζιλες ή γκόκλιες!