1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125γρ. βούτυρο ή μισό βιτάμ εκτός ψυγείου
1/2 κούπα ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1-2 βανίλιες
1 πρέζα αλάτι
Λάδι για το τηγάνισμα
Σε ένα μπωλ διαλύουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά σε μισό λίτρο (500γρ.) χλιαρό νερό και στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι, τις βανίλιες το αλάτι και τέλος το βούτυρο. Ζυμώνουμε καλά μέχρι η ζύμη μας να γίνει μαλακή και εύπλαστη. Πλάθουμε τα ντόνατς μας σε ότι σχήμα θέλουμε και τα αφήνουμε -σε στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ταψί σκεπασμένα με διαφανή μεμβράνη ή με καθαρή πετσέτα- για μία περίπου ώρα να φουσκώσουν. Τα τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές σε λάδι που να καλύπτει τουλάχιστον τη μέση του ύψους τους. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τα σερβίρουμε με ζάχαρη ή γεμισμένα με μαρμελάδα ή πραλίνα φουντουκιού.