1 κούπα τραχανά ξινό
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες ή 2 ντοματάκια κονκασέ
1 – 2 κρεμμύδια ξερά
4 κουταλιές κρέμα γάλακτος ή κατίκι Δομοκού (προαιρετικά)
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε σε μια κατσαρόλα με ελάχιστο ελαιόλαδο. Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες και τις ρίχνουμε στη κατσαρόλα, προσθέτοντας και ένα λίτρο νερό. Όταν πάρουν μια βράση ρίχνουμε τον τραχανά και αλατοπιπερώνουμε. Βράζουμε για 20 λεπτά και πριν σβήσουμε τη φωτιά, προσθέτουμε προαιρετικά τέσσερις κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος ή για πιο ελαφριά γεύση, ίση ποσότητα κατίκι Δομοκού. Ανακατεύουμε, κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.