60 αμπελόφυλλα
2 φλιτζάνια ρύζι καρολίνα
1 κρεμμύδι
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
1/2 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
Λίγα φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι
Υλικά για τη σάλτσα:
2 κουταλιές βιτάμ
1 λεμόνι
4 κουταλιές γεμάτες κορν φλάουρ
Πλένουμε καλά τα αμπελόφυλλά μας. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει. Όταν αρχίσει και κοχλάζει το νερό ρίχνουμε λίγα λίγα τα αμπελόφυλλα να ζεματιστούν. Μόλις δούμε ότι μαλακώνουν τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και βάζουμε τα επόμενα. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 4 κουταλιές ελαιόλαδο και σε αυτό τσιγαρίζουμε λίγο τα κρεμμύδια, το δυόσμο, τον άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι. Τέλος προσθέτουμε το ρύζι μαζί με 2 φλιτζάνια νερό και το αφήνουμε να βράσει, σε ξεσκέπαστη κατσαρόλα, έτσι ώστε να «πιεί» το νερό του. Σε άλλη κατσαρόλα στρώνουμε στο κάτω μέρος της μερικά αμπελόφυλλα πάνω στα οποία θα στρώσουμε τα ντολμαδάκια μας. Αυτό το κάνουμε για να μην καεί η πρώτη στρώση μας. Όταν ετοιμαστεί η γέμισή μας παίρνουμε με ένα κουταλάκι λίγη από αυτήν και τη βάζουμε από την πλευρά του φύλλου που είναι τα νεύρα του και κοντά στο κοτσάνι του. Διπλώνουμε πρώτα το μέρος του φύλλου που έχει το κοτσάνι τόσο ώστε να καλύψει τη γέμιση από τη μία πλευρά, διπλώνουμε δεξιά και αριστερά τις άκρες ώστε να καλύψουν τη γέμιση από πάνω και τέλος τυλίγουμε το ντολμαδάκι να γίνει ρολό. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα. Τα στρώνουμε κυκλικά στην κατσαρόλα μας και τα σκεπάζουμε τέλος με ένα πιάτο ανάλογης διαμέτρου με την κατσαρόλα. Βράζουμε 2 φλιτζάνια νερό και το ρίχνουμε πάνω από το πιάτο που έχει σκεπάσει τα ντολμαδάκια μας. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για περίπου μισή ώρα. Όταν βράσει το φαγητό μας αφαιρούμε (κρατώντας τη κατσαρόλα καλυμμένη με το πιάτο) το επιπλέον ζουμί ώστε με αυτό να φτιάξουμε τη σάλτσα.
Σε μια κατσαρόλα διαλύουμε το κορν φλάουρ στο χυμό του λεμονιού και ρίχνουμε 2 φλιτζάνια από το ζουμί του φαγητού. Αν το ζουμί είναι λιγότερο συμπληρώνουμε την ποσότητα με νερό. Προσθέτουμε και το βιτάμ και τα σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι η σάλτσα μας να δέσει. Αν γίνει πολύ σφιχτή προσθέτουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό. Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια σε μια πιατέλα και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα.