1 κιλό μελιτζάνες
1/2 κιλό μανιτάρια
1 κιλό μακαρόνια για παστίτσιο ή σελινάκι
4 μεγάλες ώριμες ντομάτες
2-3 κρεμμύδια ξερά
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
Λίγο βιτάμ
Λίγη κανέλα
Λίγο μπαχάρι
Αλάτι, πιπέρι
1 με 1 1/2 δόση νηστίσιμη μπεσαμέλ (ανάλογα με το πόσο βαθύ είναι το ταψί μας)
Λίγο μοσχοκάρυδο για τη μπεσαμέλ
Ξεπικρίζουμε τις μελιτζάνες, και είτε τις λαδώνουμε ελαφρά και τις ψήνουμε για ένα τέταρτο στους 220 βαθμούς, είτε τις περνάμε με λίγο λάδι στο γουόκ και τις τηγανίζουμε ελαφρά. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε. Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι (αφού το έχουμε κόψει σε μικρά κυβάκια) σε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, την κανέλα, το μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα να ρουφήξει λίγο τα υγρά της. Κόβουμε σε κομμάτια τα μανιτάρια και τα προσθέτουμε στη σάλτσα μαζί με τις μελιτζάνες και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα μαζί ανακατεύοντας περιοδικά. Βράζουμε τα ζυμαρικά μας. Αλείφουμε με λίγο βιτάμ το ταψί και πάνω στρώνουμε λίγο περισσότερα από τα μισά ζυμαρικά. Στρώνουμε τη σάλτσα με τις μελιτζάνες και τα μανιτάρια. Στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα ζυμαρικά.
Στη μπεσαμέλ που έχουμε φτιάξει προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο ανακατεύοντας πάρα πολύ καλά. Στην συνέχεια την απλώνουμε πάνω από το παστίτσιο με λαχανικά και το ψήνουμε στους 175 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσει.