550γρ αλεύρι τύπου 00
500ml πορτοκαλάδα με ανθρακικό
250ml λάδι
200γρ. ζάχαρη
2 κουταλιές κακάο σκόνη
100γρ. καρύδια αλεσμένα
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
Ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού (προαιρετικά)
Λίγο ρούμι
Σε ένα μπωλ βάζουμε το λάδι, την ζάχαρη, την πορτοκαλάδα, τη βανίλια, το ξύσμα και τα ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά. Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Ανακατεύουμε καλά το κακάο με το ρούμι και το βάζουμε στο μισό μείγμα. Ανακατεύουμε καλά. Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί (20χ30 περίπου) και αδειάζουμε μέσα τη λευκή ζύμη. Απλώνουμε απαλά με μια σπάτουλα να γίνει ισόπαχη. Από πάνω της ρίχνουμε την ζύμη με το κακάο και προσέχουμε να την απλώσουμε ισόπαχα σε όλο το ταψί, και την στρώνουμε με μια σπάτουλα. Πάνω πασπαλίζουμε με τα αλεσμένα καρύδια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για πενήντα περίπου λεπτά (ή μέχρι να βγει στεγνή η οδοντογλυφίδα).