1 λίτρο νερό
4 κουταλιές φυτική κρέμα σε σκόνη
1 φλυτζάνι ζάχαρη
1 φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
1 φλυτζάνι ρυζάλευρο χωρίς γάλα (στις παιδικές τροφές)
2 βανίλιες
1 πρέζα αλάτι
2 κουταλιές φυτικό βούτυρο για την κρέμα
125 γρ. λιωμένο φυτικό βούτυρο για το φύλλο
375 γρ. φύλλο κρούστας σπιτικό ή έτοιμο
Ζάχαρη άχνη
Κανέλλα (προαιρετικά)
Βάζουμε σε κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά όλα τα υλικά όπως έχουν καταγραφεί μέχρι το αλάτι και ανακατεύουμε συνεχώς, ώσπου να πήξουν και να πάρουν μορφή κρέμας. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτουμε τις 2 κουταλιές φυτικό βούτυρο και το ενσωματώνουμε ανακατεύοντας.
Αν έχουμε έτοιμο φύλλο, τοποθετούμε 6 ολόκληρα φύλλα σε ταψάκι 32×22 ή πυρέξ, βουτυρώνοντας τα ένα ένα και αφήνοντας τα να εξέχουν στις άκρες. Αδειάζουμε επάνω τους την κρέμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Χρησιμοποιούμε άλλα 6 φύλλα βουτυρωμένα (3 ολόκληρα κομμένα στη μέση) για να σκεπάσουμε την κρέμα. Κόβουμε αν θέλουμε λίγο τις άκρες των κάτω φίλων και τα διπλώνουμε συμμετρικά.
Ψήνουμε την μπουγάτσα για 40 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς. Αφού κρυώσει λίγο, την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλλα.
Ανάλογη διαδικασία ακολουθούμε και στο σπιτικό φύλλο. Εναλλακτικά μπορούμε να φτιάξουμε ατομικές μπουγάτσες κλείνοντας τα φύλλα στις άκρες.
Την συνταγή αυτή μας έστειλε η Θάλεια Βουλγαρέλη και την ευχαριστούμε πολύ.