Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!
Στρογγυλό ταψάκι (26 εκ. διάμετρος) με αποσπώμενο πάτο
Δοσομετρική κούπα (ή 1 φλυτζάνι τσαγιού)
Τρίφτης «χοντρός» (δηλ. που να μπορεί κάποιος να τρίψει ένα υλικό σε χοντρά τρίμματα)
Υλικά για τη ζύμη:
3 δοσομετρικές κούπες (ή 3 φλ. τσαγιού) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γλ. κανέλα (κατά προτίμηση «Κεϋλάνης»)
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
2 πρέζες αλάτι
1/2 καλούπι (125γρ.) φυτικό βούτυρο (βιτάμ) σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 δοσομετρική κούπα ελαιόλαδο
1 δοσομετρική κούπα ζάχαρη (λευκή κρυσταλλική)
4 κ.σ. νερό της βρύσης (όχι παγωμένο)
1 βανίλια
Υλικά για τη γέμιση:
3 μεγάλα μήλα (αφού καθαρισθούν, το καθαρό υλικό να είναι περίπου 500γρ.)
1 δοσομετρική κούπα καρύδια χοντροκομμένα
1 κ.γλ. κανέλα
1/2 δοσομετρική κούπα σταφίδες
3 σφηνάκια κονιάκ
1 δοσομετρική κούπα ζάχαρη (λευκή κρυσταλλική)
1/4 δοσομετρικής κούπας νερό
1/4 δοσομετρικής κούπας σιμιγδάλι ψιλό
1 βανίλια
Υλικά για επικάλυψη:
Προαιρετικά λίγη άχνη ζάχαρη ή κουβερτούρα σοκολάτα.
1) Σ’ ένα βαζάκι που κλείνει με καπάκι, βάζουμε το κονιάκ και τις σταφίδες, το κλείνουμε και τις αφήνουμε να «μουλιάσουν». Αν τη μηλόπιτά μας τη φτιάξουμε πρωί, μπορούμε να βάλουμε τις σταφίδες στο κονιάκ το προηγούμενο απόγευμα, γυρίζοντας μερικές φορές το βάζο πάνω κάτω. Εάν δεν έχουμε διαθέσιμο τόσο χρόνο, δεν πειράζει, καθώς και 3 ώρες πριν να φτιάξουμε τη γέμιση είναι αρκετές, για να «μουλιάσουν» οι σταφίδες.
2) ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
Κόβουμε σε κομματάκια (περίπου 1×1εκ.) τα 2 ήδη καθαρισμένα μήλα μας. Τα βάζουμε σ’ ένα κατσαρολάκι με τη ζάχαρη και το νερό να βράσουν για 5 λεπτά περίπου, ώστε να δέσει ελαφρώς το σιρόπι τους (να μην είναι δηλ. σκέτο νερό, ούτε να δέσει όπως στα γλυκά κουταλιού). Βγάζουμε έξω απ’ τη φωτιά το κατσαρολάκι και τρίβουμε μέσα στο κατσαρολάκι το άλλο μήλο (αν θέλουμε, μπορούμε και ξινόμηλο) από το «χοντρό» μέρος του τρίφτη. Προσθέτουμε την κανέλα, τα καρύδια, τις σταφίδες και όσο κονιάκ πιθανόν δεν το απορρόφησαν, τη βανίλια και στο τέλος και το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε καλά κι αφήνουμε στην άκρη, σε θερμοκρασία δωματίου.
3) ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΖΥΜΗ:
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε:
α) Το βιτάμ (το οποίο απαραιτήτως πρέπει να έχει βγει από το ψυγείο 1-2 ώρες νωρίτερα) κομμένο σε «μπουκίτσες»
β) Το λάδι
γ) Τη ζάχαρη
δ) Το αλεύρι που προηγουμένως το έχουμε ανακατέψει καλά με την κανέλα, το μπέϊκιν πάουντερ, τις δύο πρέζες αλάτι και τη βανίλια.
ε) Με τις άκρες των δακτύλων μας τρίβουμε κι ενώνουμε όλα τα υλικά.
στ) Ρίχνουμε τις 4 κουταλιές νερό και ομογενοποιούμε το μίγμα, ΧΩΡΙΣ να ζυμώνουμε πολύ και έντονα, ΙΣΑ-ΙΣΑ ΝΑ ΟΜΟΓΕΝΟΠΟΙΗΘΕΙ!
Στη συνέχεια μοιράζουμε (με το μάτι!) τη ζύμη σε τρία (3) μέρη. Τα 2 μέρη να είναι περίπου ίδια και το 1 μέρος να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο. Αυτό το τελευταίο, το μεγαλύτερο, το κάνουμε «μπάλα», το βάζουμε σ’ ένα σακουλάκι τροφίμων και μετά στην κατάψυξη για 45 λεπτά-1 ώρα περίπου, ώστε να παγώσει καλά, αλλά να μην «κοκκαλώσει», για να τρίβεται στον χοντρό τρίφτη. Τα άλλα δύο μέρη ζύμης (που τα λογαριάζουμε πλέον σαν ένα), τα κόβουμε μικρά κομμάτια και τα «στρώνουμε» με τα δάκτυλά μας στον πάτο του ταψιού, που ήδη το έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει, και η ζύμη να πάει και γύρω-γύρω περιμετρικά του ταψιού (1,5 εκ. ύψος περίπου, γύρω-γύρω). Στη συνέχεια βάζουμε το ταψί στο ψυγείο.
4) Ανάβουμε τον φούρνο, για να τον προθερμάνουμε, στους 200 βαθμούς στις «αντιστάσεις». Θα χρησιμοποιήσουμε τη μεσαία σχάρα.
5) ΤΕΛΙΚΟ «ΣΤΗΣΙΜΟ» ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ, ΠΡΙΝ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ:
Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη στην κατάψυξη, ακολουθούμε τα εξής βήματα:
α) Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο.
β) Απλώνουμε «αεράτα» τη γέμιση πάνω στη ζύμη του ταψιού (χωρίς να την πιέζουμε∙ ας μένει και κανένα μικρό κενό!).
γ) Βγάζουμε την άλλη ζύμη από την κατάψυξη και την τρίβουμε απ’ το χοντρό μέρος του τρίφτη, πάνω σ’ όλη την επιφάνεια του ταψιού, σκεπάζοντας τη γέμιση, και πάλι «α ε ρ ά τ α»!
6) Βάζουμε το ταψάκι μας στη μεσαία σχάρα του φούρνου και κατεβάζουμε στους 170 βαθμούς.
7) Ψήνουμε για 45 λεπτά στις «αντιστάσεις» και μετά, για άλλα 10-15 λεπτά στον «αέρα».
8) Βγάζουμε το ταψάκι από τον φούρνο, μ’ ένα μαχαίρι ξεκολλάμε –αν κάτι απ’ τη ζύμη έχει κολλήσει περιμετρικά του ταψιού- και αφαιρούμε προσεκτικά το περιμετρικό «στεφάνι» του ταψιού μας. Ο πάτος παραμένει.
9) Αφήνουμε να κρυώσει καλά καλά (προσοχή! Δεν το βάζουμε στο ψυγείο, γιατί θα μαλακώσει) κι αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγη άχνη.
1) Η συνταγή όπως είναι, είναι τέλεια και αναδεικνύεται η πρώτη ύλη, το μήλο. Αν κάποιοι τη θέλουν πολύ γλυκιά, μπορούν να προσθέσουν και μισή κούπα ζάχαρη ακόμη.
2) Οι λάτρεις του γλυκόξινου, μπορούν να χρησιμοποιήσουν 3 μήλα γλυκόξινα (π.χ. «φούτζι»)· γίνεται φανταστική.
3) Η συνταγή είναι φανταστική, όμως είναι προσαρμοσμένη και για όσους έχουν ευαισθησίες στο στομάχι, γι’ αυτό δεν προσθέσαμε μπαχαρικά. Εάν λοιπόν δεν έχετε πρόβλημα υγείας, μπορείτε να προσθέσετε 1/4 κ.γλ. τριμμένο γαρύφαλλο, και στη μύτη του κ.γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο (όσον αφορά το μοσχοκάρυδο, το ιδανικό είναι να το τρίψετε εκείνη τη στιγμή).
4) Η ζάχαρη άχνη δεν της προσθέτει κάτι ιδιαίτερο και προτείνουμε να μην μπει. Για τους λάτρεις της σοκολάτας, μπορούμε να λιώσουμε κουβερτούρα σε «μπεν μαρί» και να ρίξουμε από επάνω.
Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!