1 κιλό μύδια με το κέλυφος
3 – 4 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
5 κουταλιές της σούπας βούτυρο γάλακτος
1 ποτήρι του νερού λευκό κρασί
1 γρ. σαφράν (προαιρετικά)
1 κουταλιά της σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο
Αλάτι χοντρό
Πιπέρι
Καθαρίζουμε πολύ καλά τα μύδια, σε τρεχούμενο νερό, ξύνοντας τα με μαχαίρι. Βάζουμε το κρασί στην κατσαρόλα και αφού βράσει, ρίχνουμε τα μύδια, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αχνίζουμε για 5 με 10 λεπτά περίπου. Κρατάμε μόνο όσα άνοιξαν και πετάμε τα κλειστά. Ανοίγουμε εντελώς τα μύδια και πετάμε το πάνω κέλυφος (κρατάμε δηλαδή το κέλυφος που έχει το ψαχνό). Βάζουμε σε ένα μπολ τις σκελίδες σκόρδου, το σαφράν και 3 κουταλιές από το ζωμό με τα μύδια, το βούτυρο, το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάμε με το μίξερ έως ότου γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Τοποθετούμε τα μύδια σε ένα ταψί ρίχνουμε από πάνω το μείγμα και ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 5-10 λεπτά.
Πασπαλίζουμε πριν σερβίρουμε αν θέλουμε τα μύδια με λίγο βασιλικό.
Την συνταγή αυτή μας έστειλε η Έφη Δεκαβάλα και την ευχαριστούμε πολύ.