Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!
Μύδια
Σπανάκι
Κρεμμύδια
Μανιτάρια
Κανέλα
Μπαχάρι
Ούζο ή λευκό κρασί
Πιπέρι καγιέν
Σκόρδο
Λεμόνια
Πορτοκάλια
Μουστάρδα
Κουρκουμά
Μαϊντανό
Άνηθο
Κορν φλάουρ
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
1) Πλένουμε τα μύδια. Τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε και από την ώρα που το νερό θα πάρει βράση, τα αφήνουμε 4 λεπτά να βράσουν και τα κατεβάζουμε.
2) Το σπανάκι αν είναι φρέσκο, το ζεματίζουμε καλά και το στραγγίζουμε (το ίδιο αν είναι κατεψυγμένο).
3) α) Σωτάρουμε τα δύο κρεμμύδια, αφού το καθένα το κόβουμε στη μέση και το κάθε μισό, το κόβουμε στα τέσσερα μακρόστενα (όπως στη ντοματοσαλάτα). Όταν ξανθύνουν, τα βγάζουμε.
β) Σωτάρουμε τα μανιτάρια κομμένα (όχι πολύ, αλλά ίσα ίσα να μαραθούν).
4) Σε μια φαρδιά κατσαρόλα (καλύτερα σε νταβαδάκι) βάζουμε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και το σπανάκι. Ανακατεύουμε καλά να αναμιχθούν και προσθέτουμε το λάδι μας, το 1 στικ κανέλας, τους κόκκους το μπαχάρι μας και από πάνω τοποθετούμε τα μύδια μας (τα οποία παίρνουμε με μία τρυπητή κουτάλα χωρίς νερά). Ανάβουμε το μάτι κι όταν αρχίζουν να σωτάρονται-βράζουν, σβήνουμε κατά προτίμηση με ούζο (ή με λευκό κρασί), χαμηλώνουμε το μάτι στο μισό και σκεπάζουμε με το καπάκι. Μετά από 5 λεπτά προσθέτουμε ζωμό από τα μύδια, τόσο όσο να έρθει στο ύψος των μυδιών και προσθέτουμε αλάτι, λίγο καγιέν (πολύ λίγο, ίσα ίσα να υπάρχει αίσθηση καυτερού). Ρίχνουμε 3 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες και το αφήνουμε να ΣΙΓΟΒΡΑΖΕΙ.
5) Εν τω μεταξύ, σε ένα γυάλινο βάζο βάζουμε τον χυμό ενός μεγάλου λεμονιού, τον χυμό μισού πορτοκαλιού, 3 κ.σ. μουστάρδα απαλή, 1 κ.γλ. κουρκουμά και τα αναδεύουμε να ομογενοποιηθούν. Όταν τα υγρά μας έχουν λιγοστέψει, περιχύνουμε το υλικό μας και αναδεύουμε καλά (χωρίς κουτάλα, να πάει παντού).
6) Ρίχνουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνηθο και μαύρο πιπέρι. Καπακώνουμε το φαγητό για 4 λεπτά και σερβίρουμε με μία καλή σκορδαλιά ή ταραμοσαλάτα.
(Εάν την πρώτη φορά τα υγρά μας είναι στο τέλος πολλά, τότε βάζουμε 1 κ.γ. γεμάτο κορν φλάουρ και εάν το προτιμούμε πιο οξύ στο λεμόνι, προσθέτουμε όσο θέλουμε).
Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!