Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!
Μύδια
Ρύζι καστανό (ανεπεξέργαστο)
Πιπεριές τεσσάρων χρωμάτων
3 σκελίδες σκόρδο
Μαϊντανός (ψιλοκομμένος)
Άνηθος (ψιλοκομμένος)
Πάπρικα γλυκιά
Αλάτι, πιπέρι
Μπαχάρι
2 φύλλα δάφνης
Ούζο
Ζωμός
Ελαιόλαδο
Λεμόνι
Μουστάρδα
Κουρκουμά
Παίρνουμε καστανό ανεπεξέργαστο ρύζι, αναποφλοίωτο. Το ξεπλένουμε καλά και το αφήνουμε μέσα σε ένα λεκανάκι με νερό για μία ώρα. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα όποιον ζωμό διαθέτουμε στην κατάψυξή μας (από σουπιά, είτε από χταπόδι, είτε από θράψαλα, είτε από λαχανικά)∙ εάν δεν έχουμε ζωμό, συνεχίζουμε με νερό και βάζουμε στην κατσαρόλα τα μύδια μας (καλά πλυμένα και καθαρισμένα) και αφήνουμε να βράσουν για 4 λεπτά. Κατόπιν αφαιρούμε τα μύδια μας με μία τρυπητή κουτάλα και στραγγίζουμε τον ζωμό τους, ώστε να τον καθαρίσουμε από τα σπασμένα κομματάκια των μυδιών. Τοποθετούμε πάλι τον ζωμό μας στο μάτι της κουζίνας μας και όταν πάρει βράση, ρίχνουμε αλάτι, 2 φύλλα δάφνης και αμέσως μετά ρίχνουμε μέσα το ρύζι μας, ακολουθώντας τις οδηγίες βρασίματος που αναγράφονται στη συσκευασία του. Αφήνουμε να σιγοβράσει (να παραμείνει «αλ ντέντε», σπυρωτό, να μη μας λιώσει).
Όσο το ρύζι μας βράζει, σωτάρουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά τις (καθαρισμένες κομμένες, πλυμένες και καλά στραγγισμένες) πολύχρωμες πιπεριές μέχρι να μαραθούν, τοποθετούμε μέσα τα μύδια και προσθέτουμε το σκόρδο και 5-6 κόκκους μπαχάρι. Σβήνουμε με ένα ποτηράκι ούζο (εάν δεν έχουμε, σβήνουμε με λευκό κρασί). Όταν εξατμισθεί, προσθέτουμε λίγο από τον ζωμό που κρατήσαμε, τόσο όσο να σκεπάσει μόνο τις πιπεριές μας και όχι τα μύδια. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, πάπρικα γλυκιά, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνηθο και αφήνουμε να βράσει για 4 λεπτά.
Σε ένα μπωλ βάζουμε τον χυμό ενός λεμονιού, 3 κ.σ. μουστάρδα απαλή και μισό κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά. Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι, ώστε να λιώσει τελείως η μουστάρδα και ο κουρκουμάς (παίρνουμε και λίγο ζωμό από το φαγητό και ανακατεύουμε πάλι).
Περιχύνουμε τη σάλτσα μας στο φαγητό. Αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό αναδεύοντας – -και όχι ανακατεύοντας- το φαγητό μας και το κατεβάζουμε.
Διευκρινίσεις:
1) Εάν το ζουμάκι μας είναι αρκετό, για να το δέσουμε βάζουμε λίγο κορν φλάουρ. Αν είναι λιγοστό, τότε με το λεμόνι θα πήξει και θα έχουμε μια πολύ καλά δεμένη σάλτσα.
2) Τα βιολογικά μύδια είναι προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας∙ έχουν τριπλάσια ποσότητα σιδήρου από ό,τι το μοσχαρίσιο συκώτι, είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία, κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ιώδιο, ψευδάργυρο κ.λ.π. Επίσης περιέχουν βιταμίνες Α, Β, Β2, C, D κ.λ.π.
Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!