220γρ. αλεύρι
70γρ. γιαούρτι
50γρ. ζάχαρη + λίγη για πασπάλισμα
30γρ. βούτυρο
1 αυγό
1 βανιλέτα
Ξύσμα από μισό λεμόνι
1/4 κουταλάκι σόδα (σκόνη)
1 αυγό για επάλειψη
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι με το βούτυρο να γίνει ψίχουλα. Σε ένα άλλο μπωλ ανακατεύουμε το γιαούρτι, τη ζάχαρη, το αυγό, την βανιλέτα και το ξύσμα λεμονιού. Όταν ανακατευτούν καλά τους προσθέτουμε την σόδα και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να αφρίζει. Προσθέτουμε αυτό το μείγμα στο μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε λίγο μέχρι να αναμειχθεί (δεν θέλει πολύ ανακάτεμα). Η ζύμη μας θα είναι ελαφρώς κολλώδης και μαλακή. Αφήνουμε να σταθεί για ένα τέταρτο της ώρας. Βρέχουμε τις παλάμες μας με νερό και σχηματίζουμε μπαλάκια (θα γίνουν περίπου 12-15). Τα απλώνουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Χτυπάμε το αυγό (δεν θα χρειαστεί όλο γι αυτό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο το ασπράδι ή μόνο τον κρόκο του, αραιωμένο και χτυπημένο με μια κουταλιά νερό) και με ένα πινέλο αλείφουμε τα μπισκότα. Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη την κορυφή τους και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20-30 λεπτά στην μεσαία σχάρα του φούρνου. Έτοιμα είναι τα μπισκότα μας όταν έχουν πάρει χρυσό χρώμα στην κορυφή τους και ροδοκόκκινο στο κάτω μέρος τους. Τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν και τα απολαμβάνουμε.
Φυλάσσονται σε κουτί μπισκότων για περίπου 10 ημέρες. Το βούτυρο δεν χρειάζεται να είναι σε θερμοκρασία δωματίου ή λιωμένο, όταν το τρίψουμε με το αλεύρι με τα δάχτυλά μας να γίνουν μικρά ψίχουλα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο. Μπορούμε να τα πασπαλίσουμε με καστανή ζάχαρη εάν θέλουμε.