4 ασπράδια αυγών
3/4 κούπας ζάχαρη
1/2 κουταλάκι κρέμα ταρτάρ σε σκόνη (κρεμόριο)
4 κόκκους αλάτι
Ελάχιστη βανίλια
Μικρά ζαχαρωτά σε σκόνη ή πολύ ελαφρά για το πασπάλισμα
Χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
Αν δεν έχουμε σκέτα ασπράδια του εμπορίου είμαστε πολύ προσεκτικοί στο ξεχώρισμά τους από τους κρόκους. Σε ένα μπωλ βάζουμε τα ασπράδια, την ταρτάρ και το αλάτι και τα χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Κουταλιά κουταλιά προσθέτουμε την ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε την βανίλια και αν θέλουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής. Χτυπάμε μέχρι να σφίξει τόσο η μαρέγκα μας ώστε όταν σηκώνουμε τα ποδαράκια του μίξερ από το μπωλ (με κλειστό το μίξερ) να δημιουργούνται έντονες και δύσκαμπτες – “σκληρές” μυτούλες – κορυφές. Αν δούμε πως έχουμε σταματήσει και οι κορυφές σιγά σιγά λυγίζουν χτυπάμε για λίγο ακόμη. Σταματάμε όταν πάρουμε το σωστό αποτέλεσμα, προσοχή δεν πρέπει να χτυπήσουμε παραπάνω την μαρέγκα μας γιατί θα χαλάσει.
Στρώνουμε ταψιά με αντικολλητικό χαρτί, βάζουμε στο κορνέ μας πλακέ λεπτή μύτη και το γεμίζουμε με την μαρέγκα μας. Φτιάχνουμε χριστουγεννιάτικα δεντράκια ξεκινώντας από την κορυφή με λοξά τη μύτη και με συνεχόμενη γραφή, ανοίγοντας προς το κάτω μέρος και τελικά κλείνουμε πολύ για την βάση του δέντρου μας. Πασπαλίζουμε με τα ζαχαρωτά και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει η μαρέγκα μας. Ψήνουμε στους 110 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για μία ώρα. Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε μέσα τις μαρέγκες μας να σταθούν για τρία τέταρτα με μια ώρα. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε ή φυλάσσουμε σε αεροστεγές δοχείο μακριά από υγρασία. Καλές γιορτές!