Πατάτες
Μελιτζάνες
Μανιτάρια
Καρότο
Πιπεριά Φλωρίνης
Ξερό κρεμμύδι
Φρέσκο δυόσμο
Φρέσκο μαϊντανό
Ξερό δυόσμο (προαιρετικά)
Τριμμένη γαλέτα ή φρυγανιά
Καλαμποκάλευρο
1-2 αυγά
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο
Αλέθουμε τις πατάτες, τις μελιτζάνες, τα μανιτάρια, το καρότο, τις πιπεριές Φλωρίνης, το ξερό κρεμμύδι, τους δυόσμους και τον μαϊντανό σε μικρές δόσεις στο μούλτι ή σε μπλέντερ. Στη συνέχεια βάζουμε και ανακατεύουμε το μείγμα μας σε λεκάνη. Προσθέτουμε τριμμένη γαλέτα ή φρυγανιά, καλαμποκάλευρο και ανάλογα με την ποσότητα που φτιάχνουμε 1 ή 2 αυγά, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε ξανά, πλάθουμε και αραδιάζουμε τα μπιφτέκια λαχανικών σε ταψί στρωμένο με κόλλα χαρτιού. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς στον αέρα μέχρι να πάρουν χρώμα.
Η συνταγή δόθηκε από τον συγγραφέα μέσω του λογαριασμού του στο facebook (Δημήτρης Χίλιος), ως εξής:
Πάρτε μολύβι και χαρτί. Αυτοσχεδιασμός στην κουζίνα μου. Μπιφτέκια λαχανικών! Μόλις… διαπραχθέντα, μοσχοβόλησε η περιοχή. Όλα τα υλικά που θα τελαλίσω εδώ, αλεσμένα στο μούλτι, σε μικρές μικρές δόσεις. Μανιτάρια, πατάτες, μελιτζάνες, καρότο, πιπεριά Φλωρίνης, δυόσμος χλωρός, μαϊντανός, κρεμμύδι ξερό. Τα ρίχνουμε όλα σε μια λεκάνη και προσθέτουμε: Γαλέτα τριμμένη, καλαμποκάλευρο (μπομπότα), ένα ή δυο αυγά (αναλόγως την ποσότητα), αλάτι, πιπέρι, λάδι, προαιρετικώς και ξηρό δυόσμο. Κολοκύθι απέφυγα να βάλω, νεραπολάει έλεγε η μάνα μου και άντε να το σουρώνεις μετά με τούλια και τσεμπέρια (ε και σιγά την γεύση). Δοσολογία δεν υπάρχει. Με το μάτι και κατά την προτίμησιν στα υλικά. Περί ορέξεως… Ανακατεύουμε το μείγμα, το πλάθουμε και αραδιάζουμε τα μπιφτέκια σε ταψί στρωμένο με κόλλα χαρτιού, ξέρετε… Τα ψήνουμε στους 160 βαθμούς, στον αέρα.