Χυλοπίτες
1 κιλό μοσχαράκι (κατά προτίμηση μαλακό)
Κεφαλοτύρι Ιωαννίνων
4 – 5 ντοματούλες ώριμες για σάλτσα
5 σκελίδες σκόρδο
Ζάχαρη
Δάφνη (2 φύλλα)
Λάδι
Λίγο πουμαρό
Αλάτι, πιπέρι
Πιπέρι καγιέν (γλυκό κόκκινο)
1 ποτήρι νερό
Σε μια μικρή κατσαρόλα ετοιμάζουμε την σάλτσα μας. Ξεφλουδίζουμε τις ντοματούλες μας και τις ψιλοκόβουμε. Τις ρίχνουμε μέσα και βάζουμε και 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και τις αφήνουμε να βράσουν έως να λιώσουν και στην συνέχεια ρίχνουμε το ένα ποτήρι νερό. Όταν δούμε όταν αρχίζει και πήζει ρίχνουμε το λαδάκι και στη συνέχεια το σκόρδο, το αλάτι, τα πιπεράκια μας και τη δάφνη.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε νεράκι για τις χυλοπίτες και ρίχνουμε και λίγο αλάτι. Για να μην μας κολλήσουν κατά τη διάρκεια του βρασίματος ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας λάδι. Τις αφήνουμε περίπου 20λεπτα… (αφού βράσουν σουρώνουμε, και στην ίδια κατσαρόλα αφού την έχουμε καθαρίσει ρίχνουμε λαδάκι να ζεματιστούν).
Στην άλλη κατσαρόλα ετοιμάζουμε το μοσχαράκι μας. Γεμίζουμε νεράκι μέχρι να καλυφθεί το κρέας και του δίνουμε μια πρώτη βράση περίπου για 30 λεπτά. Χύνουμε το πρώτο νεράκι, καθαρίζουμε, και ξαναγεμίζουμε την κατσαρόλα μας με νεράκι. Αφήνουμε να βράσει καλά τουλάχιστον για 1 1/2 ωρίτσα (με παρακολούθηση). Όταν είναι σχεδόν έτοιμο (να έχει πιει σχεδόν όλο το νεράκι) ρίχνουμε αλάτι, και λίγο λαδάκι/ (περίπου 1 κουταλιά της σούπας) για να γλυκάνει. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα στο μοσχαράκι μας την σάλτσα που ετοιμάσαμε και το αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά περίπου για ένα 10λεπτό (όχι παραπάνω). Σε ένα μεγάλο πυρέξ απλώνουμε τις χυλοπίτες μας, από πάνω το μοσχαράκι με την σάλτσα που ήδη έχουμε βάλει μέσα και τρίβουμε και αρκετό κεφαλοτύρι.
Θα γλείφετε τα δάχτυλα σας… Σερβίρεται ζεστό… Καλή επιτυχία…
Σημείωση:
Ρίξτε και λίγο πουμαρό στην σαλτσούλα σας όταν κοντεύει να τελειώσει το βράσιμο.
Το μπελαλίδικο κοκκινιστό μοσχαράκι με χυλοπίτες χωριάτικες και κεφαλοτύρι είναι μια συνταγή από τα Καλάβρυτα που μας έστειλε η Καμπέρου Βίκυ και την ευχαριστούμε πολύ.