2 πορτοκάλια
150γρ. ζάχαρη
240ml νερό
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
100γρ. σοκολάτα
Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια. Κόβουμε το πάνω και το κάτω μέρος του πορτοκαλιού (εκεί που βγαίνει το κοτσάνι και κάτω τον αφαλό). Στη συνέχεια κόβουμε την φλούδα κάθετα σε λωρίδες λίγο παχύτερες του μισού πόντου. Αν έχουμε κόψει μέρος τους που έχει και σάρκα πορτοκαλιού το αφαιρούμε με το μαχαίρι. Χρειαζόμαστε μόνο το πορτοκαλί εξωτερικό μέρος της φλούδας και το άσπρο που είναι το εσωτερικό της.
Βάζουμε τις λωρίδες σε κατσαρολάκι με άφθονο νερό που να τις καλύπτουν και τις βράζουμε. Σε λίγα λεπτά βγάζουμε το νερό και το αλλάζουμε με άλλο φρέσκο και ξαναβράζουμε. Επαναλαμβάνουμε για 2 φορές ακόμη για να ξεπικρίσουν.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Προσθέτουμε και τις φλούδες του πορτοκαλιού και το χυμό του λεμονιού και αφήνουμε το μείγμα να βράσει για περίπου μισή ώρα χωρίς να το ανακατεύουμε. Οι φλούδες μας τώρα θα πρέπει να είναι σχεδόν ημιδιαφανείς. Τις απλώνουμε σε σήτα για να κρυώσουν και να στεγνώσουν. Αν θέλουμε να στεγνώσουν εντελώς θα πρέπει να τις αφήσουμε τουλάχιστον 24 ώρες. Όμως μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε και όταν έχουν στεγνώσει για μερικές ώρες.
Τρίβουμε την σοκολάτα και την βάζουμε σε μπεν μαρί. Όταν λιώσει βυθίζουμε μέρος από την κάθε φλούδα ή και όλη τη φλούδα στη λιωμένη σοκολάτα και την αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Διατηρούμε τις σοκολατένιες φλούδες σε αεροστεγές δοχείο για ένα μήνα.
Σημείωση: Η σοκολάτα που θα χρειαστούμε για να καλύψουμε μόνο τη μισή από την φλούδα του πορτοκαλιού, είναι λιγότερη από 100γρ. Μπορούμε να φτιάξουμε και χωρίς σοκολάτα τα πορτοκάλια μας βουτώντας τα σε κρυσταλλική ζάχαρη ή και να τα αφήσουμε σκέτα ώστε να τα ψιλοκόψουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε σαν κόντιτα για τα κέικ μας. Τα μπαστουνάκια πορτοκαλιού είτε με σοκολάτα είτε χωρίς είναι υπέροχα και σαν διακόσμηση στα κέικ, τις τούρτες και τα γλυκά μας.