2 κούπες αλεύρι
2 2/3 κούπες βρώμη
1 1/2 κούπα ζάχαρη
2 κουταλάκια κανέλα
250-300γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Υλικά για τη γέμιση:
1 κιλό ροδάκινα ή νεκταρίνια
4 κουταλιές ζάχαρη
2 κουταλιές κορν φλάουρ
2 κουταλάκια χυμό λεμονιού
Λίγη εσάνς (αμύγδαλο, βούτυρο κτλ) ή μια βανιλέτα
Πλένουμε καλά τα φρούτα μας και αν επιθυμούμε τα ξεφλουδίζουμε. Τους αφαιρούμε το κουκούτσι και τα κόβουμε σε κυβάκια (1-2 εκατοστών) και τα αναμειγνύουμε με τον χυμό του λεμονιού. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, την εσάνς και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά.
Λιώνουμε το βούτυρο να γίνει υγρό. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά το αλεύρι, τη βρώμη, τη ζάχαρη και την κανέλα. Μετά προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά.
Σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί απλώνουμε τα 2/3 του μείγματος αυτού και το απλώνουμε ισόπαχα σε όλο το ταψί. Στη συνέχεια καλύπτουμε με το ροδάκινο (αφήνοντας όμως το υγρό που έχει βγάλει στο μπωλ – δεν το πετάμε).
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα του αλευριού (τη ζύμη) και αν θέλουμε, πιέζουμε με τα χέρια μας να κολλήσει πάνω στα ροδάκινα. Ραντίζουμε με το υγρό που έχει μείνει από τα ροδάκινα και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 3/4 με μια ώρα μέχρι να πάρει χρώμα το γλυκό μας και να γίνει τραγανό. Αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 2 ώρες. Μετά αν θέλουμε κόβουμε σε κομμάτια (μπάρες) το γλυκό μας και το απολαμβάνουμε!
Σημείωση: Αν τα υγρά που έχουν βγάλει τα φρούτα μας είναι πολλά τότε βράζουμε για λίγη ώρα ώστε να μειωθεί ο όγκος τους και να πήξουν ελαφρά. Μόλις κρυώσει το μείγμα μας το περιχύνουμε στο γλυκό μας όταν βγει από τον φούρνο.