1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
2 μεγάλες καλογινωμένες ντομάτες
2 σκελίδες σκόρδο
Ελαιόλαδο
Υλικά για τις μπάμιες:
1 κιλό μπάμιες
1 κιλό ντομάτες ώριμες
2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
1 ματσάκι μαϊντανό
Ελαιόλαδο (περίπου μισό κρασοπότηρο)
Αλάτι, πιπέρι
Ξύδι
Εκτέλεση για τις μπάμιες:
Πλένουμε τις μπάμιες και τις στραγγίζουμε. Προσεκτικά με το μαχαίρι αφαιρούμε το κοτσάνι τους. Δεν πρέπει να το κόψουμε κάθετα αλλά να ακολουθήσουμε με το μαχαίρι μας το κωνικό σχήμα του, κόβοντας κυκλικά γύρω από την κάθε μπάμια. Κατόπιν απλώνουμε τις μπάμιες σε μεγάλο ταψί, τις πασπαλίζουμε με αλάτι και ξύδι και τις λιάζουμε σε δυνατό ήλιο μέχρι να «μαραθούν» και να αλλάξουν χρώμα σε κάποια σημεία τους. Η σωστή αφαίρεση του κοτσανιού και η έκθεση στον ήλιο μας βοηθά να αποφύγουμε το γνωστό και τόσο απεχθές «σάλιωμα» της μπάμιας. Πλένουμε, ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε μικρά τετραγωνάκια τις ντομάτες, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε λεπτές φέτες τα κρεμμύδια. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε λίγο από το λάδι και όταν μαραθούν τα αφαιρούμε. Βάζουμε τις μπάμιες στην κατσαρόλα και από πάνω τους ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, τα σοταρισμένα κρεμμύδια, τον μαϊντανό, τις ντομάτες και λίγο πιπέρι. Προσθέτουμε λίγο νερό και μαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα μας, σε μέτρια φωτιά. Επειδή το φαγητό αυτό δεν πρέπει να το ανακατέψουμε καθόλου, καλό θα είναι να βρισκόμαστε κοντά στην κουζίνα μας έτσι ώστε να προσέχουμε να μην μας κολλήσει. Η μισή ώρα που θα χρειαστεί το φαγητό μας για να μαγειρευτεί, θα περάσει γρήγορα.
Εκτέλεση για το κοτόπουλο:
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε σε ροδέλες το σκόρδο. Πλένουμε το κοτόπουλο και το τσιγαρίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο μαζί με το σκόρδο. Βάζουμε ελάχιστο νερό, καπακώνουμε και το αφήνουμε να πάρει μια-δυο βράσεις. Πλένουμε καλά τις ντομάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις ψιλοκόβουμε. Προσθέτουμε τις ντομάτες στην κατσαρόλα, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και καπακώνουμε την κατσαρόλα αφήνοντάς το να βράσει για μισή περίπου ώρα.
Κατόπιν, σε ένα μεγάλο πυρέξ βάζουμε το κοτόπουλο και τις μπάμιες και τα ψήνουμε για μισή ώρα στους 175 βαθμούς Κελσίου.