Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!
Μπακαλιάρος (4 καλές μερίδες φιλέτο μπακαλιάρου κατεψυγμένο, ξαρμυρισμένο)
6 μελιτζάνες (μέτριες μακρόστενες)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (κομμένο, όπως στη ντοματοσαλάτα)
6 σκελίδες σκόρδου (ολόκληρες)
2 κουτιά ντομάτα κονκασέ (ή ανάλογη φρέσκια)
3 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
2 κ.σ. ψιλοκομμένος βασιλικός (ή 1 κ.γλ. ξερός)
1 κ.γλ. θυμάρι
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο
1 ποτήρι νερό (ή ζωμός λαχανικών ή ψαριού ή μυρωδικών)
1) Σωτάρουμε τις μελιτζάνες σε λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα (όχι πολύ). Τις τοποθετούμε σ’ ένα σουρωτήρι, για να στραγγίσει το λάδι (στο λάδι που θα συλλεχθεί, σωτάρουμε το κρεμμύδι).
2) Σωτάρουμε το κρεμμύδι, τόσο όσο μόνο να μαραθεί (ούτε καν να ξανθύνει) και το στραγγίζουμε.
3) Παίρνουμε ένα νταβαδάκι με φαρδύ πάτο και ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τη ντομάτα. Μετά τοποθετούμε τις μελιτζάνες και αλατίζουμε. Με μία κουτάλα ανακατεύουμε απαλά και φροντίζουμε ώστε κρεμμύδια και ντομάτα, να πάνε ομοιόμορφα παντού. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό (ή ζωμό, αν έχουμε) και τοποθετούμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου μέσα στο νταβαδάκι, με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορέσουν να βράσουν. Προσθέτουμε το θυμάρι και τον βασιλικό και υπολογίζουμε από την ώρα που θα πάρουν βράση, να βράσουν 10 λεπτά με σκεπασμένο το καπάκι. Στη συνέχεια, δοκιμάζουμε με το πιρούνι αν έγινε ο μπακαλιάρος (που λογικά, θα έγινε).
4) Κατεβάζουμε το νταβαδάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το πιπέρι. Το αφήνουμε χωρίς καπάκι για 10 λεπτά να «ξεκουρασθεί» και κατόπιν, σερβίρουμε.
Παρατήρηση:
1) Δεν θα ρίξουμε καθόλου λάδι στο φαγητό, διότι οι μελιτζάνες ήδη τράβηξαν αρκετό κατά το σωτάρισμα και θα το αποβάλουν.
2) Όσον αφορά το νερό, μη βάλετε πάνω από ένα ποτήρι, διότι το φαγητό μας καλό είναι να βράσει σε 10 λεπτά και να μην το σκεπάζει το ζουμί του. Δεν πειράζει να μην μπει άλλο νερό, καθώς με σκεπασμένο το καπάκι θα βράσει οπωσδήποτε (και το θέλουμε «αλ ντέντε»). Σε περίπτωση που ρίξετε περισσότερο νερό, το φαγητό α) θα λιώσει και β) θα είναι νερουλό, όλο ζουμιά.
Καλή επιτυχία!
Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!