1 κιλό πατάτες
1 1/2 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
1 κιλό χταποδάκια μικρά
2 κούπες χυμό ντομάτας
3 σκελίδες σκόρδο
2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
Υλικά για την νηστίσιμη μπεσαμέλ:
12 γεμάτες κουταλιές αλεύρι
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
6 κουταλιές βιτάμ
Αλάτι και πιπέρι (αν δεν έχει ο ζωμός)
Υλικά για την παραλλαγή:
Φρυγανιά τριμμένη
Φυτικό τυρί (προαιρετικά) για γαρνίρισμα
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε ροδέλες τις πατάτες. Πλένουμε και κόβουμε σε ροδέλες τις μελιτζάνες. Σε τηγάνι τηγανίζουμε τα δύο αυτά λαχανικά ελαφρά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο λάδι και σε αυτό τσιγαρίζουμε το σκόρδο και τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε τα χταποδάκια και 2 κουταλιές της σούπας νερό και τα αφήνουμε να βράσουν σκεπάζοντας την κατσαρόλα. Όταν τα χταποδάκια μαλακώσουν τα κόβουμε σε μικρά μικρά κομμάτια και συνεχίζουμε τον βρασμό τους ρίχνοντας στην κατσαρόλα το χυμό ντομάτας. Όταν μαγειρευτούν, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Τώρα θα φτιάξουμε την νηστίσιμη μπεσαμέλ. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βιτάμ να λιώσει και μέσα του ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών σιγά σιγά και ανακατεύουμε έντονα μέχρι να σφίξει η νηστίσιμη μπεσαμέλ μας. Εάν σβολιάσει, το μπαστούνι κοπής θα δώσει τη λύση!
Σε ένα ταψί στρώνουμε κάτω κάτω τις πατάτες, από πάνω τους τις μελιτζάνες και τέλος τη πηχτή σάλτσα με τα χταποδάκια. Από πάνω ρίχνουμε τη νηστίσιμη μπεσαμέλ και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 3/4 περίπου μέχρι να ροδίσει.
Παραλλαγή:
Αντί για μπεσαμέλ μπορούμε να ρίξουμε μόνο τριμμένη φρυγανιά ή εναλλακτικά, τριμμένη φρυγανιά και τριμμένο φυτικό τυρί.
Την συνταγή αυτή μας έστειλε η Χριστίνα Ν. και την ευχαριστούμε πολύ.