12 με 15 αγκινάρες
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
4 καρότα
3 κρεμμύδια ξερά
1 ντοματάκι κονκασέ
1 λεμόνι
2 δόσεις σφιχτή μπεσαμέλ
Λίγο δυόσμο
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Λίγο κρασί
Τριμμένη φρυγανιά
Λίγη τριμμένη παρμεζάνα
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε μία λεκάνη με νερό και τον χυμό του λεμονιού, μέχρι να καθαρίσουμε και την τελευταία. Κατόπιν τις στεγνώνουμε και τις τηγανίζουμε ελαφρά. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε μέσα καλά τον κιμά. Μετά προσθέτουμε το κρασί, τα κρεμμύδια και τα καρότα ψιλοκομμένα, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε και το ντοματάκι. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και δυόσμο. Ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε την φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Αλείφουμε ένα βαθύ πυρέξ με λίγο λάδι, το πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά και πάνω βάζουμε τις αγκινάρες. Φροντίζουμε να καλύψουν όλο το πυρέξ μας, από πάνω στρώνουμε τον κιμά και τέλος απλώνουμε την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με παρμεζάνα. Ψήνουμε στους 175 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσει ο μουσακάς με αγκινάρες, για τρία τέταρτα περίπου.