1 κιλό μήλα
1 κούπα αλεύρι
1 κούπα σιμιγδάλι
1 κούπα ζάχαρη
120γρ. βούτυρο εκτός ψυγείου
1 βανιλέτα
10γρ. μπέικιν πάουντερ
Άχνη ζάχαρη
Κανέλα
Πλένουμε, στεγνώνουμε και τρίβουμε τα μήλα στον τρίφτη (στο χοντρό οβάλ του). Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε καλά το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη βανιλέτα και το μπέικιν πάουντερ. Μοιράζουμε αυτό το μείγμα του αλευριού σε τέσσερα μπωλάκια (ή ζυγίζοντας ή μπορούμε να το κάνουμε με κουταλιές· ρίχνουμε δηλαδή από μία κουταλιά σε κάθε μπωλάκι και συνεχίζουμε ώστε να έχουν όλα την ίδια ποσότητα). Χωρίζουμε τα τριμμένα μήλα σε τρία ίσα μέρη.
Απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε μια στρογγυλή φόρμα με σούστα (κάτω και στα πλαϊνά) και το βουτυρώνουμε καλά. Ρίχνουμε το πρώτο μέρος του αλευριού και το απλώνουμε στο κάτω μέρος της φόρμας. Στη συνέχεια απλώνουμε πάνω του το ένα μέρος του τριμμένου μήλου και το στρώνουμε να γίνει ισόπαχο. Από πάνω του το δεύτερο μέρος του μείγματος του αλευριού, απλώνουμε ισόπαχα, από πάνω το δεύτερο μέρος του τριμμένου μήλου και συνεχίζουμε. Επαναλαμβάνουμε με αλεύρι και στο τρίτο μέρος του τριμμένου μήλου ρίχνουμε και το ζουμάκι του που έχει μαζευτεί φροντίζοντας να μοιραστεί σε όλη την επιφάνεια. Τέλος τελειώνουμε με το τέταρτο και τελευταίο μέρος του αλευριού. Πάνω του κόβουμε σε λεπτά κομμάτια το βούτυρο και σκεπάζουμε εντελώς την επιφάνεια της μηλόπιτάς μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα στους 180 βαθμούς.
Ανοίγουμε την σούστα και αφαιρούμε προσεκτικά το αντικολλητικό χαρτί. Τέλος πασπαλίζουμε εάν θέλουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα!